Pojdi na glavno vsebino

Karierna - študijska orientacija v šolskem letu 2019/2020

Katarina Veselko: Epidemija poguma

12. 12. 2019 je dijake zaključnega letnika nagovorila Katarina Veselko.

Po predavanju zapisala Saša Bogataj Suljanović.

Ko v sebi čutimo ranljivost, pri drugih prepoznavamo pogum. Naš odnos do ranljivosti je zelo različen, za nekoga je to tveganje, negotovost, za drugega čustvena izpostavljenost. Ranljivost ni šibkost, je pogum, ki ga pogledamo od blizu, pravi Brené Brown. Dorothy Bernard pa pravi, da je pogum strah, ki je pravkar zmolil svoje molitve.

Pogum oddvoji vedenjsko situacijo od doživljanja. Če nimaš poguma za skok preko meje, potem postaviš distanco. Pogum potrebujemo, da govorimo svojo resnico, da sprejmemo svojo zgodbo, da postavimo meje in da lahko prosimo za podporo.

Predavateljica kot metaforo za pogum uporablja areno oziroma vstop vanjo. Sprašuje nas, v katero si še nismo drznili vstopiti. Kaj nas zadržuje pred njenimi vrati? Največkrat je to strah pred neuspehom. Ampak, če bomo dovolj pogumni, bomo zagotovo kdaj tudi neuspešni. Ironman v svoje bitke vstopa v kovinskem oklepu, to v vsakodnevnem življenju ni možno. Včasih si si ujel hrano ali si postal hrana, danes ni več tako. Naravno se je boriti, ne bežati. Pred vsako zastrašujočo situacijo se je modro vprašati, kaj zares tvegamo in čemu. Oklep, distanca lahko ščiti, ampak za kakšno ceno?

Če se odločimo vstopiti v areno, lahko s seboj vzamemo svetlobo vrednot, vse tisto, kar se nam zdi vredno storiti, tudi če nas je strah. Potrebujemo pa tudi jasno smer, poslanstvo. Pogumni so tisti, ki si ob vstopu v areno drznejo odložiti orožje in ščite z zavedanjem, da bodo, ne glede na vse, znova vstali.

Pogum je najpomembnejši od vseh vrlin, sicer ne moremo udejanjati vrednot. Jorge Bucay je rekel, da številni tiho gradimo meje tako, da se vedemo kot bedaki, in skrivamo, kakšni superjunaki v resnici smo.

Junak tisočerih obrazov je najslovitejše delo velikega ameriškega mitologa Josepha Campbella. Zarisuje zgradbo junakovega potovanja in njegove preobrazbe skozi vse svetovne mitologije. Junakova pot gre preko več stopenj, ki zajemajo odhod, pot preizkusov, dosego cilja ali spoznanje, vrnitev in uporabo doseženega za izboljšanje sveta. Junakovo potovanje iz vseh svetovnih mitologij in literature je osnovano na pogumu. Junak lahko pade, a se vedno znova pobere. Za to, da se poberemo, pa potrebujemo v areni ljudi, ki so do nas sočutni, empatični. V krogu zaupanja je vedno prostor za srčnost. Vprašajmo se, kdo so naši ljudje. Na mali listek napišemo imena ljudi, ki sedijo v podporni sekciji arene in navijajo za nas. To so v resnici mnenja, ki štejejo. Na ta seznam napišeš tudi sebe.

Pogum je veščina. Je »mišica«, ki jo lahko krepimo, ko se soočamo z lastno ranljivostjo, z jasnostjo lastnih vrednot in smisla, z gradnjo zaupanja in varnosti, s preseganjem ovir in neuspehov.

Brené Brown pravi, da lahko izberemo pogum ali udobje. Ne moremo imeti obojega. Dumbledore iz serije knjig o Harryju Potterju pa pravi, da v življenju vsakogar pride točka, ko je treba izbrati med tem, kar je lahko, in med tem, kar je prav.

Pot do pogumnega dejanja gre od strahu in zanesljivosti preko sočutja do sebe, jasnega izrisa vrednot, zaupanja vase, v svoje bližnje in občutka varnosti do poguma in pogumnega dejanja.

Winston Churchill je rekel, da je pogum to, da vstanemo in spregovorimo, a tudi, da sedemo in prisluhnemo.

Ne bojmo se ranljivosti, le-ta je priložnost za resnični stik. V ranljivosti se rodi radost, zaupanje, ljubezen, sočutje, povezanost. 

Predstavitve dejavnosti v okviru karierne orientacije na naši šoli v letu 2019/2020

6. 11. 2019 Možnosti študija v tujini Predavanjeje izvedla Katarina Kogej, zaposlena na agenciji IntegralEu. To je mednarodno podjetje, ki se ukvarja z brezplačnim svetovanjem dijakom in študentom glede izobraževanja v tujini in s pomočjo pri vpisu. Podjetje se ukvarja tudi z organizacijo Sejma izobraževanja v tujini, več si lahko preberete na povezavi: https://www.worldeducation.si/

8. 11. 2019 Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo – TEHNIŠKA VARNOST. Temeljni cilj programa je usposobiti strokovnjake, ki se bodo znali na osnovi analize tveganja strateško vključevati v procese in bodo lahko varnostna vprašanja obravnavali in analizirali pred izvedbo projektov in ne, kot je pogosto sedaj, ko so procesi že izvedeni in ko varnostni strokovnjaki ne morejo več bistveno vplivati na varnost.

12. 11. 2019 AGRFT dramska igra, dramaturgija in scenske umetnosti, gledališka režija, film in televizija Predstavljal dr. Aldo Milohnić.

19. 11. 2019 Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana ü računalništvo in informatika, univerzitetni program ü računalništvo in informatika, visokošolski program ü računalništvo in matematika, univerzitetni interdisciplinarni program ü multimedija, univerzitetni interdisciplinarni program ü upravna informatika, univerzitetni interdisciplinarni program. Predstavljal doc. dr. Luka Fürst.

21. 11. 2019 Biotehniška fakulteta v Ljubljani (dr. Polona Jamnik, dr. Barbara Jeršek) • mikrobiologija • biotehnologija • živilstvo in prehrana Zdravstvena fakulteta Ljubljana

22. 11. 2019 DELOVNA TERAPIJA (Vanesa Gulan)

26. 11. 2019 FIZIOTERAPIJA (Lara Hafner)

29. 11. 2019 Naravoslovnotehnična fakulteta Ljubljana GRAFIČNE IN INTERAKTIVNE KOMUNIKACIJE (UN), GRAFIČNA IN MEDIJSKA TEHNIKA (VS) NAČRTOVANJE TEKSTILIJ IN OBLAČIL (UN) TEKSTILNO IN OBLAČILNO INŽENIRSTVO (VS) OBLIKOVANJE TEKSTILIJ IN OBLAČIL (UN), METALURŠKE TEHNOLOGIJA INŽENIRSTVO MATERIALOV

5. 12. 2019 Filozofska fakulteta Ljubljana PEDAGOGIKA IN ANDRAGOGIKA (Klara Bergant)

6. 12. 2019 Naravoslovnotehnična fakulteta Ljubljana INŽENIRSTVO MATERIALOV, METALURGIJA

2. 12. 2019 Fakulteta za družbene vede Ljubljana Predstavitev študija MEDNARODNI ODNOSI ter predavanje o odnosu s Kitajsko ter o človekovih pravicah, predavali doktorski študentki Nina Pejič in Ajda Hedzet.

12. 12. 2019 Filozofska fakulteta v Ljubljani GEOGRAFIJA (Klara Bergant)

12. 12. 2019 Predavanje psihologinja Katarine Veselko o pogumu (pred pomembnimi kariernimi odločitvami in maturo)

13. 12. 2019 Fakulteta za družbene vede Ljubljana DRUŽBOSLOVNA INFORMATIKA (Matej Krmelj)

18. 12. 2019 Pedagoška fakulteta Ljubljana RAZREDNI POUK, LIKOVNA PEDAGOGIKA, SPECIALNA IN REHABILITACIJSKA PEDAGOGIKA, SOCIALNA PEDAGOGIKA Predstavljala dr. Mojca Pečar

18. 12. 2019: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo: VODARSTVO IN OKOLJSKO INŽINIRSTVO

19. 12. 2019 Fakulteta za elektrotehniko Ljubljana (Aleksander Rajhard) ELEKTROTEHNIKA MULTIMEDIJA APLIKATIVNA ELEKTROTEHNIKA MULTIMEDIJSKE KOMUNIKACIJE

7. 1. 2020 Fakulteta za medicino Ljubljana SPLOŠNA MEDICINA

8. 1. 2020 Akademija za likovno umetnost in oblikovanje · SLIKARSTVO · KIPARSTVO · VIDEO IN NOVI MEDIJI · KONSERVIRANJE IN RESTAVRIRANJE LIKOVNIH DEL · INDUSTRIJSKO IN UNIKATNO OBLIKOVANJE · OBLIKOVANJE VIZUALNIH KOMUNIKACIJ. Predstavljal Izr. prof. Jure Miklavc.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...