Pojdi na glavno vsebino

Dobrodošli na Gimnaziji Škofja Loka

Spoštovane gimnazijke in spoštovani gimnazijci, dobrodošli v novem šolskem letu! 

Spet Jože Bogataj pričenjamo novo šolsko leto in prepričan sem, da ste se med počitnicami dobro napolnili z energijo, doživetji in izkušnjami, predvsem pa spočili, da lahko pričnemo z delom, za katerega upam, da vam bo prineslo nove izzive za odkrivanje raznovrstnih znanj.

Vzgoja je poleg kvalitetnega in uporabnega znanja ena izmed naših stalnic. Že nekaj let sledimo načelom osmih krogov odličnosti in za letošnje šolsko leto smo se odločili, da bo naša skupna rdeča nit uravnoteženost. »To je občutek zadovoljstva, izpolnjenosti v življenju. Pomisli, da si v šoli, na treningu ali pri kateri drugi dejavnosti, ki jo rad počneš. Takrat veliko delaš, ampak se kljub temu počutiš izpolnjeno, ker gredo stvari same od sebe, ko pozabiš na čas in si poln energije. Stvari se kar same odvijajo. In takrat govorimo o uravnoteženosti.«

Tako začenja svoja razmišljanja o uravnoteženosti avtor Osmih krogov odličnosti Jani Prgić. »Ostati v ravnotežju je vseživljenjski proces. Ko smo vrženi iz ravnotežja, to občutimo kot stres, izčrpanost, bolezen, jezo ali depresijo, ali pa smo preprosto utrujeni in nas vrže iz tira vsaka malenkost. Takrat«, pravi avtor, »se ustavimo in preverimo, katero področje našega življenja ignoriramo. Včasih so potrebne dolgoročne spremembe, drugič pa bo dovolj že kratek klepet, ki nas spravi nazaj v ravnotežje. Dejstvo je, da se počutimo bolje, ko dosežemo uravnoteženost.«

V novo šolsko leto vstopamo z 22 oddelki, od katerih v enem izmed oddelkov prvih treh letnikov poteka tudi program klasične gimnazije. Kot doslej bomo tudi letos prilagajali šolsko delo dijakom s statusom vrhunskega oz. perspektivnega športnika, dijakom s posebnimi potrebami in vsem ostalim, ki so po zakonu do tega upravičeni. Individualiziran pristop do dijaka z natančno izdelanim osebnim načrtom izobraževanja vam daje možnost, da organizirate in prilagodite delo svojim sposobnostim s ciljem, da uspešno in pravočasno opravite svoje obveznosti.

Poudariti moram, da vam bo tudi letos učiteljski zbor, v katerega smo povabili kar nekaj novih sodelavcev, na vseh področjih po svojih najboljših močeh in strokovnih sposobnostih zagotavljal takšen nivo znanja, ki vam bo omogočal tako uspešen zaključek šolanja in nadaljevanje študija kot vašo osebno rast. Pri tem pa vas, spoštovani dijaki in dijakinje, želim opozoriti, da brez vašega osebnega prispevka, brez vaše predanosti in uravnoteženosti ne bo šlo. To je vaša odgovornost in od vas pričakujem, da boste svoje delo in dolžnosti opravili korektno, pravočasno in po svojih najboljših močeh.

Enako pomembni kakor znanje pa so tudi odnosi med dijaki in učitelji. Prizadevajmo si, da bi tudi v prihodnje na naši šoli prevladovali dobri odnosi. Od vsakega od nas je odvisno, kako bo potekal naš šolski vsakdan, koliko bo med nami nesebične medsebojne pomoči, tolerance in prijateljstva. Vsak od nas je ogledalo naše šole, zato moramo sami poskrbeti, da bo naše sobivanje čim bolj kvalitetno, vzpodbudno, ustvarjalno in varno.

Tudi za novo šolsko leto smo z lastnimi sredstvi uspeli izboljšati pogoje za dobro in strokovno delo. V zadnjih nekaj letih smo se naučili, da znamo lepo skrbeti za našo lastnino. Zato vas tudi letos, spoštovani dijakinje in dijaki, pozivam, da s primernim odnosom do šolske opreme in z vzdrževanjem čistoče v razredih, na hodnikih in v okolici šole pripomorete, da bo ostalo več sredstev za druge investicije, nujne za sodoben pouk, kajti le tako lahko zagotavljamo želeni (nad)standard pri pouku. Za vsakega od vas.

Naj vam gimnazijska leta pomenijo priložnost za bogatitev lastnega znanja, izgradnjo medsebojnih odnosov ter pridobivanje novih življenjskih izkušenj. Usmerite svojo mladostniško energijo in vitalnost v svojo osebno naložbo za prihodnost.

Želim vam prijeten začetek pouka.

Jože Bogataj, ravnatelj

Škofja Loka, 1. september 2017

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...