Pojdi na glavno vsebino

Vabilo ravnatelja

Spoštovane učenke in učenci zaključnih razredov osnovnih šol!

Gimnazija Škofja Loka je šola z dolgoletno tradicijo in je v domači regiji poznana predvsem po kvalitetnem delu, dobrih medsebojnih odnosih in pestri ponudbi obšolskih dejavnostih. Učiteljski zbor pedagoško delo gradi na bogatih izkušnjah, kar zagotavlja kvalitetno pedagoško delo, hkrati pa si skupaj z dijaki prizadevamo ustvarjati sodobno šolo.

V minulih desetletjih je šolanje na škofjeloški gimnaziji uspešno zaključilo preko 7.100 mladih z vse Gorenjske. Med nekdanjimi maturanti naše gimnazije najdemo doma in v svetu priznane umetnike, učitelje, zdravnike, znanstvenike, publiciste, športnike in politike.

Gimnazija Škofja Loka v šolskem letu 2024/2025 nudi vpis v program gimnazije,  kjer lahko izbirate med naslednjimi smermi: naravoslovna smer s poudarkom na naravoslovju in splošna smer s poudarkom na družboslovnih predmetih.  Če bo dovolj prijav, bomo v okviru splošne smeri za vas odprli oddelek za športnike, kamor vpisujemo dijake s statusom perspektivnega in vrhunskega športnika.

Tudi v šolskem letu 2024/2025 vas kot edina šola na Gorenjskem vabimo v program klasične gimnazije. To je program z latinščino in s poudarkom na humanističnih vsebinah in je namenjen vsem tistim dijakom, ki želite v srednji šoli pridobiti najširša znanja. Prav zaradi tega ponujamo projektni latinski teden, druženje z dijaki klasičnih gimnazij Slovenije ter ohranjamo že priljubljene narodne izmenjave dijakov. Več informacij najdete v zavihku "klasična gimnazija" na naslovni spletni strani.

Poleg angleščine dijaki lahko izbirajo še med francoščino, nemščino, ruščino in španščino. Pri eni uri na teden je pri pouku francoščine, španščine in nemščine prisoten tudi tuji učitelj. Znanje tujega jezika lahko nadgradite z opravljanem mature iz izbranega tujega jrezika in mednarodno priznanih izpitov (FCE pri angleščini, Delf pri francoščini in DSD pri nemščini). 

Učitelji škofjeloške gimnazije smo usposobljeni in odločeni dijakom nuditi čim več znanja in vzpodbud, ob katerih lahko uresničujete svoje sposobnosti in dosegajo želene cilje. Trudimo se prisluhniti vašim željam in potrebam. Za vas si vzamemo čas in vaše mnenje spoštujemo, če je le mogoče, ga tudi upoštevamo. V šolskem letu 2020/2021 je naša šola proslavljala 70-letnico obstoja in za slogan smo si izbrali Galilejev vzklik In vendar se vrti...!s čimer smo želeli sporočiti, da na šoli iščemo vzroke in posledice, razloge in dokaze za različna dogajanja tako v narovoslovju in družboslovju kakor tudi v literaturi in drugih strokah z namenom, da si pridobimo čim več uporabnih znanj in spretnosti. 

Več o dogodkih, ki so obeležili naš jubilej, si lahko ogledate na https://www.gimnazija-skofjaloka.si/70-let/ .

Želimo prispevati k ustvarjanju dobre samopodobe mladih, kar je za vaše odraščanje in uspeh v šoli zelo pomembno. Naš cilj je ustvarjati dobro in varno šolo, v kateri niso pomembni zgolj rezultati, ampak tudi prijazni in iskreni odnosi med vsemi, ki z našo gimnazijo živimo.

V šolskem letu 2023/2024 škofjeloško gimnazijo obiskuje 583 dijakov: 205 fantov in 341 deklet, vpisanih v 22 oddelkih.

Gimnazija Škofja Loka sodi med najuspešnejše slovenske gimnazije, kar izkazujemo z vsakoletnimi udeležbami na mednarodnih olimpijadah znanj, v letu 2021, 2022 in tudi v letu 2023 s 100-odstotnim uspehom dijakov na spomladanski splošni maturi, več kot 6-odstotnim deležem zlatih maturantov, razvejanim in bogatim programom obveznih vsebin in dejavnosti na šoli, med katerimi naj omenimo kvalitetne mednarodne in narodne izmenjave ter projektno delo. Res je, da so zaradi epidemiološke slike v državi vse te aktivnosti zaenkrat odpovedane, brž ko bo mogoče, pa jih bomo ponovno organizirali za vas.

Dijaki škofjeloške gimnazije tako poleg kakovostnega znanja pridobijo tudi vrsto drugih znanj in izkušenj za življenje, kajti pouk nadgrajujemo s številnimi dejavnostmi, ki so pomemben del vsakodnevnega delovnega utripa šole.

Naši učitelji ustvarjajo dijakom prijazno in odgovorno šolo in skupaj z njimi dosegajo odlične rezultate. Na šoli cenimo znanje, dobre medsebojne odnose in strpnost.

Vabim vas in vaše starše  informativni dan, ki bo v petek, 16. februarja 2024, ob 11. in 17. uri ter v soboto, 17. februarja 2024, ob 9. uri. 

Želimo, da postane Gimnazija Šofja Loka tvoja nova šola!

Dobrodošli pri nas v novem šolskem letu!

Jože Bogataj, ravnatelj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...