Pojdi na glavno vsebino

Posvojeni spomenikI

Posvojeni spomeniki - dediščina v rokah mladih

STARO MESTNO JEDRO ŠKOFJE LOKE, posvojeni spomenik 2002 - 2018

Staro mestno jedroPredstavitev

Škofja Loka je srednjeveško mesto. Prvič je bila omenjena kot trg leta 1248, leta 1274 pa kot mesto. Od srednjega veka naprej sta mestno jedro sestavljala dva trga: Plac (zgornji trg) in Lontrg (spodnji trg). Leta 1987 je bilo mesto razglašeno za kulturni spomenik.

Staro mestno jedro obdajajo mogočne hiše z barvito poslikanimi fasadami, ki so dale mestu nadimek »pisana loka«. Okrog mestnega trga se nahaja več škofjeloških znamenitosti: Šentjakobska cerkev, Kamniti most, Kapucinska cerkev in samostan, Nunska cerkev, Loški grad, Homanova hiša, Martinova hiša, Žigonova hiša, Stari rotovž, Staro župnišče, Marijino znamenje in na spodnjem trgu Špital in Kašča. Foto: Aleš Jezeršek

Aktivnosti šole pri ohranjanju spomenika

V letih od 2002 – 2005 je na Gimnaziji Škofja Loka potekal projekt spoznavanja in ohranjanja kulturne dediščine starega mestnega jedra. V projekt je bilo vsako leto vključenih 150 dijakov, ki so pri pouku likovne vzgoje risali nove osnutke fasadnih sten na Mestnem trgu. Od leta 2005 smo vsako leto na šoli oblikovali skupino dijakov, ki se je usposobila za vodenje po mestnem jedru Škofje Loke in bogastvo našega posvojenega spomenika predstavila gostujočim dijakom ob narodnih in mednarodnih izmenjavah, ki potekajo na šoli.

ŠKOFJELOŠKI PASIJON, posvojeni spomenik 2008 - 2018

Škofjeloški pasijonŠkofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo, pisano v slovenskem jeziku. Rokopis je leta 1721 napisal loški kapucin oče Romuald - Lovrenc Marušič. Besedilo je sestavljeno iz 869 verzov in 13 podob. Škofjeloški pasijon so kot spokorno procesijo prvič izvedli na veliki petek 11. aprila 1721. Pasijon so uprizarjali do leta 1751, leta 1768 ga je odpravil goriški nadškof. V letu 1999, 2000 in 2009 je bil pasijon ponovno uprizorjen. V njej nastopa 640 igralcev, od tega 80 konjenikov. Procesija se vije po ulicah Škofje Loke in skozi mestno jedro in na štirih prizoriščih se odigrajo vsi pasijonski prizori in slike. Škofjeloški pasijon je vpisan v slovenski register žive kulturne dediščine, od leta 2011 pa potekajo prizadevanja za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Aktivnosti šole pri ohranjanju spomenika

Gimnazija Škofja Loka se je leta 2009 aktivno vključena pri izvedbi Škofjeloškega pasijona. Mešani pevski zbor Gimnazije Škofja Loka je nastopil v zadnji pasijonski sliki kot ljudstvo v »dodanem« prizoru. Zbor je pel pesem, ki jo je prav v ta namen napisal škofjeloški skladatelj Andrej Misson. Pesem bo ostala sestavni del pasijonskih uprizoritev tudi v prihodnosti. Na šoli smo vsako leto v program narodnih izmenjavah vključili tudi delavnice na temo Škofjeloškega pasijona.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...