Pojdi na glavno vsebino

Impro gledališče

V letu 2014 se je na Gimnaziji Škofja Loka oblikovala majhna, a posebna skupina ljudi. Letos so se »starim mačkom« pridružili novi člani in nastala je čudovita mešanica izkušenj in novih pristopov. Druži nas predvsem ljubezen do smeha, gledališča in improviziranja. Enkrat tedensko se zbiramo na vajah, ki so še posebej pred nastopom res nekaj posebnega. Takrat iztisnemo iz sebe maksimalno število idej, ki jih po improvizacijsko oplemenitimo.

Impro gledališče je mešanica tradicionalnega gledališča in improvizacije. Ko ustvarjamo, iščemo različne načine kako nekaj prikazati (vedno izberemo najboljšo možnost), na nastopu pa ne improviziramo več, ampak je vsak nastop že zaključena celota. V svoje predstave vključujemo različne tehnike improvizacijskih veščin, izmislimo pa si tudi svoje.

Na začetku smo sramežljivo privolili v nastop. Po nekaj nastopih pa smo bili kmalu na listi nastopajočih na večini šolskih, pa tudi drugih prireditev. S številom nastopov je rastla tudi naša samopodoba. Danes smo zelo zelo samozavestni. Šolsko leto 2015/2016 je bilo za nas še posebej pestro. Nastopi so se kar vrstili in čeprav smo po vsakem rekli »Ta je bil pa res zadnji!« smo v nastopanju tako uživali, da smo vsako naslednjo ponudbo z veseljem sprejeli. Najbolj odmevne prireditve: podelitev spričeval maturantom, Gimnazijski mozaik, Dijak dijaku, nastop na Ruskem večeru v Ljubljani, nastop na ruski prireditvi Polna skleda literature v Ljubljani. Za konec smo odigrali še dve predstavi za festival mladinskih gledališč Vizije. Sicer pa je naša posebnost predvsem ta, da vsaka od točk, s katerimi nastopamo, nastane v zadnjih nekaj dneh pred prireditvijo. S časom se ne obremenjujemo, ker vemo, da dobre ideje (ki so ključne) pridejo spontano in same od sebe.

Bistvena za tako zvrst gledališča je skupinska dinamika. Ure in ure vaj nas bogatijo, saj spodbujajo naše lokomotorične spretnosti, pospešujejo mentalne sposobnosti in utrjujejo prijateljske vezi. Smo sproščeni in se med seboj zelo dobro razumemo. V naši družbi je vedno veselo: smejimo se sebi ali pa drugim. Poimenovali smo se O.sti j.arej, kar pomeni Ostani mlad, to pa nas še posebej označuje: igrivi, fletni, simpatični, dinamični, zabavni pa še pa še. Pravi cukrčki - Impro gledališče Gimnazije Škofja Loka O.sti j.arej.

Tatjana Žagar, prof.,
mentorica Impro gledališča na Gimnaziji Škofja Loka

      Impro gledališče      

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...