Pojdi na glavno vsebino

Zgodovina Gimnazije Škofja Loka

V Škofji Loki pred 2. svetovno vojno gimnazije še niso imeli, kar je za tisočletno mesto, v katerem ima šolstvo tudi po zaslugi freisinških škofov več kot 600-letno tradicijo (najstarejšo na Gorenjskem in eno najstarejših na Slovenskem) presenetljivo.

Kot predhodnica nižje gimnazije je v prostorih sedanje osnovne šole v Šolski ulici leta 1932 nastala državna mešana meščanska šola. V tej stavbi je v povojnih letih delovala osnovna šola in nižja gimnazija, ki je kmalu prerasla v višjo gimnazijo, katere jubilej praznujemo letos. Ustanovitev gimnazije v Škofji Loki sega v šolsko leto 1950/51, ko je bil ob podpori loškega rojaka ministra Borisa Ziherla 4. razred nižje gimnazije preimenovan v 1. razred višje gimnazije. Prvi dijaki so tako maturirali v šolskem letu 1954/55.

Zakon o šolstvu iz leta 1958 je uvedel osemletno osnovno šolo, gimnazija pa je s tem postala štiriletna šola. Škofjeloška gimnazija je leta 1965 dobila pravico do verifikacije in s tem pravico do izdaje veljavnih listin. Tako je bil obstoj gimnazije v Škofji Loki zagotovljen. V šolskem letu 1975/76 je bil uveden program pedagoške gimnazije, ob načrtovanju usmerjenega izobraževanja po letu 1980 pa je bil ukinjen.

Po letu 1976 je škofjeloška gimnazija postala vse bolj znana kot »smučarska gimnazija«. Ob vsestranskem prizadevanju in razumevanju za drugačne pristope pri delu z dijaki športniki so športni oddelki postali pomemben del ponudbe izobraževalnih programov vse do leta 2008. V jeseni leta 1981, ko je bila vpeljana šolska reforma, s katero je bilo srednjim šolam določeno usmerjeno izobraževanje , se je šola preselila v novozgrajeno stavbo na Podnu. Šola je dobila novo ime: Srednja družboslovno-jezikovna šola Borisa Ziherla Škofja Loka.

V šolskem letu 1991/92 smo v šolo ponovno vpeljali gimnazijski program kot najustreznejši splošno-izobraževalni program in pripravljalnico na visokošolski študij. Republika Slovenija je ustanoviteljstvo prevzela od Občine Škofja Loka in šolo leta 1992 preimenovala v Gimnazijo Škofja Loka.

Čas po letu 1992 za škofjeloško gimnazijo pomeni začetek novega obdobja. V domačem okolju je šola ponovno pričela pridobivati zaupanje kot matična šola za vse dijake, ki so se po končani osnovni šoli želeli vpisati v gimnazijo. Še več, skušala je ostati privlačna tudi za dijake, ki so v Škofjo Loki začeli prihajati tudi od drugod. In je uspela. V šolskem letu 2000/01 se je na šolo vrnila latinščina v okviru klasične gimnazije, še danes edine na Gorenjskem. V duhu kurikularne prenove gimnazijskih programov smo v šolskem letu 2005/06 dijakom v okviru splošne gimnazije ponudili t.i. evropski oddelek.

V zadnjem desetletju smo tako učitelji kot dijaki imeli priložnost preko prenovljenih programov, narodnih in mednarodnih sodelovanj ter uvajanja didaktičnih novosti ustvariti sodobno šolo za sodobni čas. Zavedamo se, da dobro šolo skupaj ustvarjamo dijaki, učitelji in starši, in da je temeljno načelo v naših medsebojnih odnosih še vedno medsebojno sodelovanje in spoštovanje, s katerim skupaj gradimo spodbudno in varno učno in delovno okolje. Ponosni smo, da nadaljujemo tradicijo škofjeloških gimnazijcev.

Jože Bogataj, ravnatelj

(zgodovinski oris Gimnazije Škofja Loka je povzet po članku M. Luževiča: 50 let škofjeloške gimnazije)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...