Pojdi na glavno vsebino

Mednarodni simpozij »In vendar se vrti …«

Spoštovani učitelji, učiteljice, ravnatelji, ravnateljice, svetovalni delavci, svetovalne delavke.

Ob 70-letnici delovanja naše šole vas vabimo, da se kot gostje ali sodelujoči predavatelji udeležite mednarodnega simpozija »In vendar se vrti …«, katerega osrednja tema bo čas. Simpozij bo potekal 16. in 17. aprila 2021 na Gimnaziji Škofja Loka.

Zbornik povzetkov mednarodnega simpozija Čas

V obdobju karantene smo verjetno vsi bolj poglobljeno razmišljali o času. Lahko smo opazovali, koliko pomenita dva meseca otroku oziroma mladostniku in koliko odrasli osebi. Zastavljalo se nam je veliko vprašanj. Zakaj tako hitro minevajo ure, ko smo na elektronskih napravah? Kako naučiti mlade, da je čas dragocen? Kako so znani filozofi razmišljali o času? Kaj je relativnost časa? Kdo sploh razume čas? Pa malo bolj konkretno – kako naučiti učence, dijake preteklik v tujem jeziku, kako približati mladim razumevanje milijona let, kako se v času spreminjamo ljudje, skupnosti, vrednote … Simpozij smo zato naslovili »In vendar se vrti …«.

Simpozij bosta odprla dva izjemna predavatelja.

Antropolog dr. Dan Podjed je svoje predavanje naslovil Kako teče čas, ko obtičimo med štirimi stenami, v njem pa bo predstavil izsledke avtoetnografske raziskave o doživljanju časa med pandemijo v primerjavi z ugotovitvami iz tujine. Ob tem bo posebej opozoril na dolgčas kot izjemno pomemben del življenja.

Mag. Miran Možina, dr. med. spec. psihiater, sistemski psihoterapevt, učni terapevt in supervizor, pa je predavanje poimenoval
 O kairosu: naš čas v šoli in v vsakdanjem življenju. Predstavil bo razmerje med kronosom, linijskim časom, ki si ga predstavljamo kot črto, ki teče iz preteklosti v prihodnost, in kairósom, ki so ga stari Grki razumeli kot ugoden trenutek, ko smo polno prisotni in živi v tu in zdaj, v razvijanju in zavedanju trenutnega doživetja, zaradi česar se poveča naša čuječnost in navzočnost v sedanjem trenutku.

Tuji predavatelji so učitelji na naših partnerskih šolah, prihajajo pa iz Španije, Nemčije, Danske in Srbije.

Vsi, ki vas je tema pritegnila in bi želeli sodelovati kot predavatelji ali se simpozija udeležiti kot gostje, se lahko prijavite preko naše spletne strani.

Svoje referate boste oddali v predpisani obliki in bodo objavljeni v spletnem zborniku na spletni strani šole. Za ustno predstavitev referata boste imeli na voljo 15 minut, sledila bo 5-minutna diskusija.

Navodila za pisanje prispevka

Prijava na simpozij

Pomembni datumi

  • Prijava za predavatelje: 1. december 2020 (Do tega datuma je potrebno izpolniti prijavnico in oddati osnutek referata s cilji in glavnimi poudarki.)
  • Rok za oddajo referatov: 30. januar 2021
  • Rok za obvestilo o sprejetju ali zavrnitvi referata: 1. marec 2021
  • Prijava za udeležence: 1. april 2021

Kotizacija

  • 70 € za predavatelje
  • 30 € za slušatelje

Prijava na simpozij

Točkovanje potrdil

Potrdilo o dodatnem strokovnem delu se izda na podlagi 20. člena Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive (glej točko č), ki s štirimi točkami vrednoti samostojni referat (v trajanju najmanj 20 minut) na mednarodnem kongresu ali konferenci z vsebinskim delom v obsegu vsaj 6 ur z udeležbo najmanj tretjine aktivnih udeležencev iz vsaj treh tujih držav in objavo celotnega referata v zborniku kongresa ali konference s povzetkom v tujem jeziku.

V primeru poslabšanja situacije zaradi epidemije bomo predavanja priznanih predavateljev in tujih gostov izvedli preko Zooma z video konferenco.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...