Pojdi na glavno vsebino

Dobrodošli na Gimnaziji Škofja Loka

Spoštovane gimnazijke in spoštovani gimnazijci! 

Jože BogatajDobrodošli v novem šolskem letu, še posebej dijakinje in dijaki, ki prvič vstopate v gimnazijo. Počitnice, med katerimi ste se, upam, dodobra napolnili z energijo, doživetji in novimi izkušnjami, so mimo in pričenja se šolsko delo.

Lansko šolsko leto je bilo za vse nas drugačno in zaradi epidemije koronavirusa posebno. Zaradi drugačnega načina dela smo si pridobili nekatera znanja in veščine, ki jih bomo lahko, če bo to potrebno, uporabljali tudi v tem letu. Seveda se bomo poleg posredovanja kvalitetnega in uporabnega znanja trudili razvijati in spodbujati tudi pozitivne vrednote.

V šolskem letu 2020/2021 Gimnazija Škofja Loka praznuje 70-letnico in ta jubilej nameravamo obeležiti z različnimi šolskimi dejavnostmi ali prireditvami. Davnega leta 1950 je prva generacija škofjeloških gimnazijcev vstopila v hram učenosti in do danes je na šoli maturiralo preko 6.400 dijakov, ki so se večinoma po končanem študiju uspešno vključili v delo in življenje v naši regiji. Rdeča nit praznovanja je čas in zato smo si za moto izbrali vzklik italijanskega znanstvenika Galilea, s katerim je podkrepil svojo teorijo o gibanju nebesnih teles: »In vendar se vrti …,« ki bi bil lahko skupni imenovalec našega sobivanja na šoli. Iščemo namreč vzroke in posledice, razloge in dokaze za dogajanja tako v naravoslovju in družboslovju kakor tudi v literaturi in drugih strokah z namenom, da si pridobimo čim več uporabnih znanj in spretnosti. V teh desetletjih smo se razvili v moderno srednješolsko izobraževalno inštitucijo, v kateri vladajo dobri medsebojni odnosi, kjer cenimo kvalitetno znanje in dijakom poleg rednega pouka ponujamo raznovrstne obšolske vsebine za vašo strokovno rast. Več o vsebini teh dejavnosti boste izvedeli med šolskim letom.

V novo šolsko leto vstopamo z devetnajstimi oddelki splošne ter dvema samostojnima in dvema kombiniranima oddelkoma klasične gimnazije, torej skupno s 23 oddelki. Novincev je v letošnjem letu 157, skupaj pa je na šoli 632 dijakov in 55 zaposlenih. Lanska generacija maturantov vam je lahko vsem za vzor. V spomladanskem roku splošne mature so bili vsi dijaki razen enega uspešni, med njimi je bilo sedem zlatih maturantov, od tega sta bili dve dijakinji diamantni, kar pomeni, da sta dosegli največje možno število točk. Poleg tega se je kljub zelo majhnemu številu tekmovanj v znanju uspelo enemu izmed maturantov uvrstiti v ekipo, ki nas je zastopala na 52. mednarodni olimpijadi iz kemije. Ti rezultati govorijo o tem, da znamo in zmoremo dobro delati in da smo zelo motivirani.

Kot doslej bomo tudi letos prilagajali šolsko delo dijakom s statusom vrhunskega oz. perspektivnega športnika, dijakom s posebnimi potrebami in vsem ostalim, ki ste po zakonu do tega upravičeni. Tudi individualizirana obravnava dijaka z natančno izdelanim osebnim načrtom izobraževanja vam daje možnost, da organizirate in prilagodite delo svojim sposobnostim tako, da boste uspešno in pravočasno opravili svoje obveznosti. Morda bomo tudi letos zaradi epidemiološke slike primorani delati na daljavo in nam bodo predpisani ukrepi določali drugačne načine in oblike dela.

Zaradi lanskoletnih izkušenj v času epidemije, ko smo morali odpovedati večino dejavnosti iz izbirnih in delno tudi iz obveznih vsebin, smo tudi za letos pripravljeni na to situacijo. Vsekakor vam bomo ponudili vse načrtovane vsebine, vendarle pod pogojem, da bo njihova realizacija mogoča ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širitve virusa. Poudariti moram, da vam bodo tudi letos učitelji na vseh področjih po svojih najboljših močeh in strokovnih sposobnostih zagotavljali takšen nivo znanja, ki vam bo omogočal tako uspešen zaključek šolanja in nadaljevanje študija kot tudi vašo osebno rast.

Pri tem pa vas, spoštovani dijaki in dijakinje, želim opozoriti, da brez vašega osebnega prispevka, brez vaše predanosti ne bo šlo. To je vaša odgovornost in od vas pričakujem, da boste svoje delo in dolžnosti opravili korektno, pravočasno in po svojih najboljših močeh. Prav tako je vsak posameznik odgovoren, da upošteva ukrepe in priporočila NIJZ in interna navodila v zvezi s preprečevanjem virusa. Vsak od nas je ogledalo naše šole, zato moramo poskrbeti, da bo naše sobivanje čim bolj kakovostno, vzpodbudno in ustvarjalno. Tako bomo ustvarili tudi varno delovno okolje, ki je pogoj za doseganje ciljev.

Tudi za novo šolsko leto smo z lastnimi sredstvi uspeli izboljšati pogoje za dobro in strokovno delo. Pred kratkim smo prenovili našo šolsko knjižnico in posodobili celotno računalniško tehnologijo. Naučili smo se, da znamo lepo skrbeti za našo lastnino. Zato vas tudi letos, spoštovani dijakinje in dijaki, pozivam, da s primernim odnosom do šolske opreme in z vzdrževanjem čistoče v razredih, na hodnikih in v okolici šole pripomorete, da bo ostalo več sredstev za druge investicije, nujne za sodoben pouk, kajti le tako lahko za vsakega od vas zagotavljamo želeni (nad)standard.

Želim, da usmerite svojo mladostniško energijo in vitalnost v znanje, saj je to vaša osebna naložba za prihodnost. Naj vam gimnazijska leta pomenijo priložnost za bogatitev lastnega znanja, izgradnjo medsebojnih odnosov ter pridobivanje novih življenjskih izkušenj.

Jože Bogataj, ravnatelj

Škofja Loka, 1. september 2020   

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...