Pojdi na glavno vsebino

Pozor(!)ni za okolje

 Pozor(!)ni za okolje Pozor(!)ni za okolje

Pozor(!)ni za okolje je kampanja, ki se je uradno pričela 1. junija 2010. Takrat je na pobudo družbe Goodyear Dunlop Sava Tires 13 partnerskih organizacij z Gorenjske (tudi Gimnazija Škofja Loka) podpisalo zavezo o osveščanju mladih o pravilnem ravnanju z okoljem. Partnerji v kampanji so skupaj zasnovali vrsto različnih aktivnosti. Te so bile sprva osredotočene na pravilno ločeno zbiranje odpadkov. Po štirih letih, ko je kampanja že vključevala celotno Slovenijo, se je le ta  vsebinsko razširila na krovno vsebino, to je na zmanjševanje ogljičnega odtisa, ki je združila vse doslej obravnavane teme v kampanji.  Ob koncu šolskega leta 2016/17, po sedmih letih, kampanjo na vrhuncu njenih dosežkov zaključujemo. 

Partnerji v kampanji smo želeli, predvsem dijake in lokalno skupnost, osveščati o pravilnem ravnanju z okoljem, opozarjati na nepravilnosti pri vsakdanjem odnosu do okolja in spodbujati k razmisleku o tem, kaj lahko za okolje stori vsak posameznik. Prepričani smo, da boste v okolju, ki nam je vsem skupno, še naprej puščali zelene stopinje. 

Da ste slovenski srednješolci pri zniževanju ogljičnega odtisa na dobri poti, priča podatek Raziskave o odnosu slovenskih dijakov do okolja[NS1] : kar 73 % dijakov vedno ali pogosto pravilno ločuje odpadke. Raziskavo je za pobudnico in nosilko kampanje izvedla Fakulteta za organizacijske vede iz Kranja. Visok odstotek potrjuje pozitivne učinke kampanje, dijaki pa ste iz leta v leto bolj osveščeni. Kar 71 % anketiranih jih vedno ali pogosto ugaša luči in električne naprave, ko zapusti prostor, 58 % anketiranih mladih pa si vedno ali pogosto prizadeva za varčno porabo vode. In na to ste lahko ponosni. 

Koordinatorica

Nataša Šolar

Več informacij

  • http://www.pozornizaokolje.si/
  • http://www.facebook.com/pozorni.za.okolje[NS2]
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...