Pojdi na glavno vsebino

Zgodovinska ekskurzija

PRVA SVETOVNA VOJNA, SPOMIN NA STOTO OBLETNICO IN DOGAJANJE NA FRONTI LETA 1917

  1. oktobra 2017 je 26 dijakinj in dijakov ter dva profesorja, prof. Sonja Gartner in prof. Matic Močnik obiskalo Posočje. Dijaki so ta cilj izbrali pri internem delu mature iz izbirnega predmeta zgodovine. Naš cilj je bil obiskati vsaj nekaj krajev, kjer so potekali boji v prvi svetovni vojni ali pa tam stoji opomnik na vojno. Tako smo najprej obiskali muzej v Kobaridu, kjer smo imeli zelo dobro strokovno vodstvo. Muzej je poseben zato, ker ne slavi vojne in zmagovalcev, ampak predvsem opozarja na grozote vojne in njene strahovite posledice. Posebno pozornost se je namenilo dogajanju v oktobru leta 1917( letos bo ravno stota obletnica), ko se je zgodil »Čudež pri Kobaridu« in so avstro-ogrske enote skupaj z nemškimi  predrli frontno črto Italijanov med Kobaridom in Bovcem in pognali v beg italijanske vojake do reke Piave.

Pešpot nas je nato vodila do italijanske kostnice nad Kobaridom, kjer je pokopano okoli 7 tisoč italijanskih vojakov. Tam smo imeli tudi kratko predavanje o poskusu atentata na Mussolinija, ki se je mudil leta 1938 v Kobaridu pri otvoritvi te kostnice.  Nato smo si kaverne ogledali tudi na terenu na Kolovratu, kjer nam je vodič Fundacije Poti miru razkazal ta muzej na prostem. Razgledni greben Kolovrata je prehodno območje med zgornjim Posočjem in Benečijo in v času vojne je italijanska vojska tam zgradila obsežen sistem obrambne črte z jarki in kavernami. Sprehod med rovi nam je pokazal, kako težko je bilo bojevanje v gorah in kakšno je bilo trpljenje vojakov med topovi in skalami, v snegu in lakoti. Tudi vreme je bilo pravšnje za občutenje skrajnih razmer, kajti med rovi se je podila megla, bilo je hladno in vetrovno.

Peljali smo se še mimo Kluž in zaključili z ogledom pokopališča iz 1.svetovne vojne v Logu pod Mangrtom, kjer so pokopani avstro-ogrski vojaki.

Na poti so dijaki tudi predstavljali svoje teme in opravili ustni nastop . V anketi so dijaki zelo dobro ocenili pot in organizacijo ekskurzije /ocena  4.6 od 5/. V anketi, kjer so dijaki naredili evalvacijo ekskurzije, sem jih povprašala tudi o tem, kaj so izvedeli novega na izvedeni poti. Največ jih je odgovorilo, da si zdaj veliko lažje predstavljajo bojevanje v gorah, predvsem kakšne logistične težave je to bojevanje povzročilo.

Mislim, da so dobili dober vpogled  v to, kakšna strahota je vojna in da je imel prav Cicero, ko je rekel:
« Najbolj nepravičen mir je še vedno boljši kot najbolj pravična vojna.«

Sonja Gartner, prof. zgodovine

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...