Pojdi na glavno vsebino

Že sedmo leto »rastemo s knjigo«

Že sedmo leto »rastemo s knjigo« 

Dijaki 1. letnika so letos sedmič (to je že od vsega začetka) sodelovali v nacionalnemu projektu Rastem s knjigo SŠ. Pripravlja ga Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z nekaterimi drugimi institucijami, njegov namen pa je »dijake prvih letnikov motivirati za branje ter spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic«. 

Tudi letos januarja so dijakinje in dijaki prvega letnika obiskali najbližjo splošno knjižnico. Za nas je to  Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka, ki nas vsako leto prijazno sprejme in pripravi kvaliteten program. Knjižničarke so dijakom tudi tokrat predstavile razlike med vrstami knjižnic; posebej so predstavile svojo knjižnico, njeno vlogo v širšem okolju, krajevne enote svoje knjižnice in številne storitve, ki jih ponujajo svojim uporabnikom. Dijake so seznanile s postavitvijo gradiva, knjižničnimi katalogi in z mnogimi možnostmi, ki jih v dostopu do gradiva poleg klasične izposoje omogoča sodobna tehnologija (vzajemni katalog Cobiss, opcija Moja knjižnica, spletni portali Biblos, dLib, DOBREKNJIGE.SI, spletni biografski leksikon gorenjci.si itd.). 

S pomočjo videoposnetka (https://www.youtube.com/watch?v=UjDLHuUeMDQ)

so predstavile izbrano darilno knjigo SANJE O BELEM ŠTRPEDU in njeno avtorico Marjano Moškrič. V mladinskem romanu, v katerem se prepletajo pripovedni elementi realnosti, fantastike in kriminalnih ozadij, nastopajo trije glavni mladi junaki, zgodba pa nas  želi na zanimiv način opozoriti na aktualne in nesprejemljive družbene razmere neenakosti (bogati : revni) in na njen – včasih tudi usoden ‒ vpliv na medosebne odnose zlasti med mladimi. 

Sodelovanje v projektu je za dijake koristno vabilo k obisku splošne knjižnice; navaja jih k učinkoviti, samostojni in kritični rabi knjižničnih sistemov, knjižni dar pa je dobrodošla spodbuda zlasti za branje leposlovja. Ob njem namreč dozorevamo v lastni in skupni človečnosti in plemenitosti. 

Vsem knjižničarkam, ki so se v KIT ukvarjale z našimi dijaki, se za njihovo delo iskreno zahvaljujemo. 

Marija Kokalj Auguštiner, prof., knjižničarka 

Fotografije: Eva Kržišnik, 1. a

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...