Pojdi na glavno vsebino

Zdrav življenjski slog v projektu Erasmus+

V Erasmus projekt Zdrav življenjski slog za vsakogar so nas v septembru 2019 povabili kolegi z madžarskega Koesega. Z veseljem smo se odzvali povabilu. Madžarska šola je glavna koordinatorica projekta, vanj smo vključene še šole iz Romunije, Italije, Španije in Slovenije. Epidemija »korone« nam je za dve leti onemogočila izvajanje projekta in potovanja v tuje države. Februarja letos se je izkazalo, da bi mogoče vseeno poizkusili izpeljati začrtane aktivnosti. Projekt mora biti zaključen do konca letošnjega avgusta. Sodelujoči profesorji smo šli takoj v akcijo in določili datume vseh mobilnosti. Vsaka država je enkrat gostiteljica in štirikrat gostuje v tujih državah. Na vsako mobilnost odhaja šest dijakov in dva profesorja. V projekt so vključeni dijaki 3. evropskega oddelka in še nekaj dodatnih dijakov od 1.-4. letnika naše šole.

Takoj po prvomajskih počitnicah smo s prvo skupino dijakov potovala v špansko mesto Leganes, predmestje Madrida. Teme srečanja so bile zdravje, bolezni, higiena, preventiva pred poškodbami in prva pomoč. O vsem tem so dijaki poslušali predavanja in izvajali različne delavnice v šoli. Popoldneve so preživeli pri družinah gostiteljicah. Kar nekaj časa smo izkoristili tudi za ogled in raziskovanje Madrida.

Ravno v času pisanja smo na izmenjavi v Italiji, natančneje v mestu Atri. Italijani so res krasni gostitelji, tudi hrana je odlična. Tema druženja je vpliv družabnih omrežij in IKT tehnologije na zdravje. En dan je namenjen tudi ekskurziji v Rim.

Naša šola bo v vlogi gostiteljice konec junija. Tema našega srečanje bodo amaterski in profesionalni šport ter doping v športu. Obisk dijakov bomo popestrili z ekskurzijami v Mojstrano, Kranjsko goro in Planico ter na slovensko obalo.

Sledita še mobilnosti v Romunijo in zaključna na Madžarsko. Teme bodo zdravje in zdrava prehrana ter mentalno zdravje in obvladovanje stresa.

Cilj projekta je dijakom približati zdrav življenjski slog z različnih vidikov, ki jih bo spodbujal k stalnemu učenju in iskanju novih možnosti za izboljšanje njihovega zdravega življenjskega sloga. Zdrav način življenja ni le zdrava prehrana in gibanje, temveč popolna umska, telesna in duševna izkušnja.

Nevenka Bertoncelj, prof.

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...