Pojdi na glavno vsebino

Zaključek projekta Obrazi prihodnosti

Predsednik republike je v torek, 26. aprila 2016, gostil mlade perspektivne novinarje projekta »Obrazi prihodnosti«.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je gostil dijake Dnevnikovega projekta Obrazi prihodnosti, v katerem je letos sodelovalo več kot 190 dijakov iz 23 srednjih šol, med njimi tudi ekipo dijakov Gimnazije Škofja Loka.

Na izbrane teme so dijaki pripravljali pisne prispevke o najbolj kompleksnih vprašanjih sodobne slovenske družbe. »Obraze prihodnosti« že drugo leto zapored pripravlja časopisna hiša Dnevnik. Svoje sovrstnike je najprej nagovorila Teja Majcen, dijakinja 4. letnika Gimnazije Jesenice. V okviru projekta je razmišljala na temo Mladi in politika. Projekt zanjo in druge mlade ustvarjalce predstavlja priložnost, da lahko izrazijo svoje mnenje. Četudi marsikdo meni, da so mladi danes pasivna generacija, je prepričana Teja, je takšno prepričanje zmotno in je le posledica tega, da mladi danes niso dovolj slišani. Na njene besede se je odzval predsednik republike s svojim opažanjem, da ima ta generacija nekaj, kar jo loči od vseh drugih: "Vzgojeni ste v Evropi, doživljate jo kot vaš svet, v katerega ste zrasli. Vaše identitete doživljate zelo različno. Kriza je pri mladem človeku pustila znamenje, neko sled, samozavest in zavedanje, da ste odgovorni sami zase,« je dejal predsednik Pahor in poudaril, da pa kljub temu mlada generacija svojih sanj ne dosega na račun drugega, temveč je v njih tudi močan čut za solidarnost.

V nadaljevanju so mladi predsedniku postavljali različna vprašanja, povezana z aktualnimi družbenimi razmerami, prihodnostjo Slovenije in njih samih. Mlade je tudi zanimalo, katerim področjem naj posvetijo več in katerim manj pozornosti; ali smo kot država sposobni sprejemati istospolno usmerjene in kakšno je mnenje predsednika glede kariere mladih v politiki. »Čas odraščanja je čas oblikovanja vaše osebnosti. Soočiti se moramo s tem, da smo rojeni v svet predsodkov. Verjamem, da se svet spreminja na bolje. Ne vedno za vse ljudi, a govorimo lahko o zgodovina napredka. Bistvenega pomena pa je potrpežljivost.« O projektu, ki mlade vzpodbuja, da vstopijo v svet novinarstva, je predsednik dejal: »Mlad človek, ki pili svoja prepričanja v pisanju, s tem rojeva kritično inteligenco«.

Zaključno prireditev, ki je bila v Lutkovnem gledališču,  je vodil Klemen Bunderla. Mlade novinarje je nagovoril tudi odgovorni urednik Dnevnika g. Miran Lesjak. 

Letos so z Gimnazije Škofja Loka v projektu sodelovali: Anita Miklavčič, Timotej Rupar, Ana Pika Šubic, Lana Sladič, Lida Križnar, Lina Perne, Bor Dolenc in Matic Pokorn. Njihova mentorica je bila prof. Bernarda Pavlovec Žumer, mentor s strani časopisne hiše Dnevnik pa Peter Lovšin.

Škofjeloški dijaki so letos pisali na temo Imidž in subkulture. Njihove prispevke je Dnevnik objavil v petek, 1. aprila letos.

 (delno povzeto po FB predsednika države)

Jože Bogataj, ravnatelj                                                                            

  • Peter Lovšin, Bernarda Pavlovec Žumer in novinarska ekipa Gimnazije Škofja Loka
  • Ekipa naše šole
  • Predsednik republike med nagovorom dijakom
  • Miran Lesjak, glavni in odgovorni  urednik Dnevnika
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...