Pojdi na glavno vsebino

Zaključek projekta Erasmus+ Educating Innovative and Creative European Citizens

Kljub pouku in delu na daljavo smo na gimnaziji zaključili  dveletni projekt Educating Innovative and Creative European Citizens, v katerem so poleg naše gimnazije sodelovale še partnerske šole iz Češke, Poljske, Italije, Nemčije in Avstrije.

Naše dejavnosti so se osredotočale na lokalno in skupno kulturno dediščino ter na sodobne in inovativne načine njene prezentacije. Vsaka od šol si je zadala tudi svoj lokalni cilj. Kot naš končni izdelek je nastal interaktivni vodič po Škofji Loki Zamorčeva pot, ki si ga danes s prenosom brezplačne aplikacije Nexto vsakdo prenese na svoj pametni telefon in ob sprehodu po mestu in reševanju zabavnih nalog izve marsikaj zanimivega o našem mestu.

Za udeležence so bile zagotovo najzanimivejše izmenjave pri partnerskih šolah v tujini. Žal pa nam zaradi izbruha pandemije ni bilo dano, da bi v živo izvedli še zadnje srečanje, ki bi se spomladi  2020 odvijalo pri nas. Zato smo tako kot pouk tudi te aktivnosti izvedli na daljavo.

Kot povezovalni element celotnega srečanja smo izpostavili srednjeveški motiv mrtvaškega plesa, ki je vse od razsajanja kuge znan širom Evrope. Dijaki so vsak na svoj način aktualizirali ta motiv in ga interpretirali.

Naš dijak 3. B Lan Mohorič Bonča je posodobil Hrastoveljski mrtvaški ples in like nadomestil z današnjimi. S tem je poudaril, da je sporočilo memento mori kljub tehnološkemu in družbenemu razvoju še kako aktualno tudi danes. Opazovalec je deležen uvida, da se ljudje v svojem bistvu nismo kaj dosti spremenili. Rojstvo in smrt sta nam dana, na nas pa je, da razmislimo, kako želimo preživeti vmesni čas. Kaj je tisto, kar bo naše izpolnilo in obogatilo naše življenje? Tako nam na prvi pogled mračni motiv o končnosti našega bivanja prinaša izrazito pozitivno sporočilo in kar kliče po dejavnem in ustvarjalnem življenju.

Tudi aktualizacije naših partnerjev so bile nadvse zgovorne. Prikazali so naš uničujoči ples z okoljem, ustvarjanje vedno novih mednarodnih konfliktov ter skušnjave v obliki zasvojenosti, ki nas lahko zapeljejo v ples, pri katerem na koncu nismo več mi tisti, ki nadzorujemo ritem. Tako so nagovarjali našo odgovornost do planeta, soljudi in konec koncev do nas samih.

S temi močnimi sporočili, ki še danes odzvanjajo v mislih smo sklenili naš mednarodni projekt. Obeta pa se že naslednji, ki bo posvečen trajnostnemu življenjskemu slogu in skrbi za okolje.

Janez Ciperle, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...