Pojdi na glavno vsebino

Večer z Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic

POGOVORNI VEČER Z VLASTO NUSSDORFER

V torek, 11. februarja 2014, je na Gimnaziji Škofja Loka potekal pogovorni večer z Vlasto Nussdorfer, varuhinjo človekovih pravic, ki jo mnogi poznajo tudi kot tožilko, predavateljico, pisateljico in humanitarno delavko. Prireditev, ki jo je v predavalnici škofjeloške gimnazije obiskalo nekaj več kot sto radovednežev – med  katerimi se je našlo tudi veliko dijakov – so organizirali dijaki 3. c razreda pod okriljem svojih mentoric Marjete Petek Ahačič, Saše Bogataj Suljanovič in Tanje Gartner, njen glavni namen pa je bila predstavitev življenjske in poklicne poti ene izmed najbolj spoštovanja vrednih oseb v Sloveniji, Vlaste Nussdorfer.

Večer, ki so ga vodile dijakinje Julija Barbič, Nina Petač in Anja Klemenčič, je bil sestavljen iz treh tematskih sklopov, začel pa se je z branjem ene izmed kratkih zgodb (poglavje Martina) iz knjige Naše deklice z vžigalicami, ki govori o ženskah, katerih osnovne človekove pravice so bile kršene na izredno krut in – v nekaterih primerih – popolnoma nečloveški način. Z zgodbo, ki je imela veliko sporočilno vrednost, so želeli dijaki opozoriti predvsem na to, da moramo vsi ljudje, ne glede na to, kako kruti znamo biti do sočloveka, spoštovati osnovne človekove pravice in pomagati žrtvam nasilja, da se take grozote ne bi več ponavljale.

Uvod se je zaključil še s kratko, a natančno predstavitvijo gostje, kjer so tisti, ki o poteku njene poklicne poti niso vedeli še ničesar, izvedeli kar veliko novih informacij, takoj po branju pa se je tudi uradno pričel pogovorni večer, ki je obsegal približno dve tretjini skoraj dvourne prireditve. Zanimivost pogovora, zavoljo katerega so imele dijakinje pripravljenih nekaj več kot dvajset različnih vprašanj, je bila odvisna predvsem od razgibanosti in kakovosti gostjinih odgovorov in marsikateremu obiskovalcu je bilo že takoj po prvih nekaj odgovorih jasno, da se nam obeta kvaliteten večer poln informacij, saj je Vlasta Nussdorfer že v uvodnih minutah pogovora pokazala svojo karizmatičnost in odprtost.

Dijakinje so se v prvem sklopu osredotočile predvsem na Zagovorništvo, ki naj bi omogočalo otrokom in mladim, da bi bile njihove pravice v vseh zadevah, ki se jih tičejo, spoštovane in njihovi pogledi in želje slišane v pravem pomenu besede. Zanimale so jih izkušnje naše gostje z zagovorništvom, kaj točno jo je vzpodbudilo za ustanovitev progama in podobne, bolj splošne reči, na katere se je dalo odgovoriti popolnoma jedrnato in brez kakršnihkoli zadržkov.

Drugi del je obsegal vse, kar je povezano z leta 2003 ustanovljenim društvom Beli Obroč, katerega osnovno poslanstvo je pravna, psihosocialna in finančna skrb za žrtve nasilja. Vlasta Nussdorfer, kot večletna predsednica društva, z odgovarjanjem na tovrstna vprašanja, ki so ponovno temeljila na njenih izkušnjah z društvom, ni imela prav nobenih težav, na vsake toliko časa pa je – odvisno od vprašanja – z voditeljicami in občinstvom delila še kakšno zanimivo zgodbico oziroma anekdoto iz njenega življenja, tako da je bil večer še toliko bolj zanimiv in pester.

Zadnji, tretji sklop, pa se je osredotočal na njen mandat varuhinje človekovih pravic, v katerega je stopila 23. februarja 2013, potem ko so jo za to funkcijo 1. februarja istega leta z 82 glasovi za in nobenim proti izvolili naši poslanci. V tem sklopu so voditeljice Vlasti postavljala bolj raznolika vprašanja, ki so se večinoma osredotočala na osnovne človekove pravice. Zanimalo jih je, katere človekove pravice se gostji zdijo najpomembnejše, katere so največkrat kršene, kako varuhi sodelujejo na mednarodni ravni in podobne reči.

Med sklopi so bili obiskovalci deležni tudi dveh odlično izvedenih glasbenih točk. Janja Martinjak, talentirana pevka in kitaristka, je pred več kot stoglavo množico zapela pesmi Comme des enfants in Little Talks, za svoj nastop pa je bila nagrajena z gromkim aplavzom, navdušenja pa ni mogla skriti tudi Nussdorferjeva.

Po tretjem sklopu, ko je večer prišel do konca vodenega programa, pa je prišla na vrsto publika. Voditeljice večera so jim dale možnost, da ugledni gostji tudi sami zastavijo kakšno vprašanje, ki se tiče njenega delovanja v Sloveniji. Radovednih dijakov, ki so pokazali zanimanje, ni manjkalo. Pričakovano se je eden izmed njih dotaknil zloglasnega fazaniranja, ki pri ljudeh – sploh pri starejši populaciji – že dlje časa buri duhove, marsikdo pa je imel pripravljeno vprašanje, ki se je navezovalo na krizno obdobje in kako to obdobje vpliva na kršenje človekovih pravic.

Ko so obiskovalci končali z vprašanji, so dijakinje Vlasti Nussdorfer v spomin na sedaj že pretekli večer podarile prelepo sliko, ki jo je naslikala dijakinja Teja Šolar, v znak spoštovanja pa so ji izročile mičen šopek. Po koncu pogovornega večera so bili vsi obiskovalci povabljeni na pogostitev in druženje.

Torkova prireditev je bila tudi dobrodelne narave. S prostovoljnimi prispevki, ki so jih dijaki tretjih letnikov zbrali po končanem večeru, bodo lahko finančno pomagali dijakom, ki si zaradi trenutnih dejavnikov v družbi ne morejo privoščiti maturantske ekskurzije. 

Celoten večer je torej minil v precej pozitivni in sproščeni luči, za kar se imajo udeleženci zahvaliti kvalitetno sestavljenemu programu in karizmatičnosti gospe Nussdorferjeve, ki je s svojimi informativnimi, a hkrati tudi zabavnimi in vsebinsko bogatimi odgovori veliki večini obiskovalcev polepšala večer. Navsezadnje se teme, o katerih je tekla beseda, tičejo vseh nas in so – pa čeprav se tega včasih ne zavedamo – pomemben del našega vsakdana.

 

Domen Valjavec, 3.c

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...