Pojdi na glavno vsebino

Na gimnaziji smo gostili srečanje v okviru projekta Erasmus+

Naša šola je vključena v dvoletni projekt Climate Change- raise awareness - take action, ki se osredotoča na posledice podnebnih sprememb in njihovo odpravljanje. V projektu poleg naše gimnazije sodeluje še šest partnerskih šol iz Avstrije, Poljske, Češke, Bolgarije in Nemčije. V tednu med 11. in 15. 10. 2021 smo v Škofji Loki gostili naše partnerje, se spoznavali, ozaveščali o težavah ter iskali rešitve. Žal bolgarski in nemški dijaki niso mogli pripotovati.

Ponedeljek in petek sta bila namenjena prihodu in odhodu, ostali dnevi pa druženju in programu. Več o tem pa spodaj.

TOREK:

V torek, 12. oktobra smo ob 8.00 pred šolo pričakali goste iz Avstrije, Češke in Poljske. V šoli jih je najprej pozdravil ravnatelj Jože Bogataj, potem pa smo dijaki 3. a pripravili igre, s katerimi smo se spoznali med sabo. Da so gostje malo začutili vsakdanjik povprečnega dijaka gimnazije Škofja Loka, smo jim pripravili scavenger hunt, med katerim so se večkrat povzpeli po stopnicah. Po igrah smo se razdelili v skupine in se odpravili v mesto. Dijaki smo jih popeljali po mestu, šli do Hudičeve brvi in se povzpeli na grad. Na vrtu Sokolskega doma nas je pozdravil župan občine Škofja Loka, g. Tine Radinja, ki nam je predstavil projekte, s katerimi občina kljubuje podnebnim spremembam. Po kosilu v jedilnici smo se udeležili še kemijske delavnice, na kateri smo naredili domače milo.

SREDA

V sredo, 13. oktobra smo sodelujoči v projektu Erasmus+ odšli odkrivat najbolj šarmantno prestolnico Evrope. V skladu s sodobnimi smernicami smo si ogledali Center ponovne uporabe Ljubljana, kjer občani lahko oddajo še uporabne predmete, ki nato najdejo svoje nove lastnike. Ogledu je sledila delavnica, pri kateri smo aktivno sodelovali s polepšanjem že rabljenih predmetov.

V starem mestnem jedru smo uživali v hrani in pijači, med drugim smo se z vodičem sprehodili od Prešernovega trga do Glasbene matice, Plečnikove knjižnice čez Čevljarski most do Robbovega vodnjaka treh kranjskih rek. Pri stolnici Sv. Nikolaja smo se za srečo dotaknili obraza akademskega kiparja Toneta Demšarja, ki je avtor bronastih vrat stolnice in odšli zopet preko Ljubljanico čez Mesarski most ali kot pravijo domačini, ljubljanski most ljubezni. Na vlaku nazaj do Škofje Loke tem za pogovor ni zmanjkalo.

ČETRTEK:

V četrtek, 14. oktobra se je dan za goste začel že ob 7.15. Z nami so se udeležili dveh ur pouka, potem pa smo skupaj igrali odbojko pri uri športa. Po malici smo sodelovali pri delavnici, ki so jo pripravili Ekologi brez meja. Skupaj smo razmišljali o zavrženi hrani in o idejah, s katerimi bi to preprečili. Po delavnicah je vsaka država predstavila svoja razmišljanja o tem, kako bi preprečili podnebne spremembe. Dotaknili smo se trajnostne mobilnosti, krožnega gospodarstva, virov energije, turizma ...

Po malici je koordinator projekta, profesor Janez Ciperle, vsem udeležencem podelil certifikat o sodelovanju. S tem smo zaključili slovensko gostovanje projekta. Spoznali smo veliko novih ljudi in s težkimi srci smo se poslovili od svojih novih prijateljev.

Eva Družinec in Katarina Bernard, 3. a

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...