Pojdi na glavno vsebino

Udeležba na mednarodni konferenci združenja Douzelage v Rovinju

Mednarodna organizacija Douzelage  povezuje  partnerska mesta iz držav članic Evropske unije.  Slovenijo v tem združenju predstavlja Škofja Loka. Letošnja 46. konferenca evropskih mest v mreži Douzelage je potekala od 28. septembra do 1. oktobra v Rovinju.

V škofjeloški ekipi smo bili trije  predstavniki Gimnazije Škofja Loka: skupaj s pomočnico Ano Prevc Megušar sta se konference udeležila predstavnika DŠS Hana Kolendo in Žiga Biček. Na občinski ravni sta na konferenci sodelovala župan Tine Radinja in Jernej Tavčar. Mag. Miha Ješe, nekdanji škofjeloški župan, je eden izmed treh podpredsednikov konference in je bil v vlogi organizatorja srečanja.

Konferenca je bila posvečena  kulturni dediščini. V posameznih sekcijah: GM (predstavniki občin), EM (učitelji) in YM (mladi) so se odvijala predavanja, okrogle mize in predstavitve povezane s to tematiko.

Velika prednost tovrstnega druženja je izmenjava dobrih praks med evropskimi šolami. Predstavniki z Gimnazije Škofja Loka smo v Rovinju kot primer dobre prakse  predstavili tri elemente škofjeloške kulturne dediščine: Škofjeloški pasijon, staro mestno jedro in Loške medene kruhke, ki jih na različne načine vključujemo v naše obšolske programe.

Organizatorji so nam pripravili odlične delavnice in oglede  povezane z kulturno in naravno dediščino Rovinja – tako smo se lahko preskusili v veslanju ribiških čolnov imenovanih batane, petju ribiških pesmi bitinad, šivanju ribiških mrež, izdelovanju lutk“poùpa da bieco.

Ob bogatem programu pa je bil pomemben del konference tudi neformalno druženje, kjer smo spletli poznanstva in prijateljske vezi s predstavniki različnih evropskih mest.

V aprilu bo 47. srečanje gostil Sherborn v  Veliki Britaniji.

Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...