Pojdi na glavno vsebino

Udeležba na mednarodnem  srečanju mest v mreži Douzelage v madžarskem Köszegu

Občina Škofja Loka skupaj z Gimnazijo Škofa Loka predstavlja Slovenijo v mreži evropskih mest Douzelage. Kot vodilna partnerica v projektu je skupaj z 11 mesti iz te mreže za  program  Evropa za državljane  pripravila projekt z naslovom Mladi za starejše – aktivno staranje. Glavni  cilj projekta  je razprava o prihodnosti Evrope s posebnim poudarkom na evropski starajoči se  populaciji in problemih, ki iz tega izhajajo.

V okviru projekta je predvidenih šest mednarodnih srečanj. Dve sta bili že izvedeni v Škofji Loki,  tretje  srečanje pa je od 26. do 29. avgusta 2021 potekalo v  madžarskem mestu Köszeg. Udeležili smo se ga predstavniki Občine Škofja Loka mag. Miha Ješe in Sabina Gabrijel, z Gimnazije Škofja Loka pa dijakinji evropskega oddelka Jera Ziherl in Nika Pustišek ter pomočnica ravnatelja Ana Prevc Megušar.

Tridnevno srečanje, kjer so v predstavitvah, delavnicah in okroglih mizah sodelovali skupaj mladi in starejši, je ponudilo kar nekaj zanimivih spoznanj, analiz, dobrih praks na temo medgeneracijskega povezovanja. Tako smo v delavnicah razmišljali o tem, kaj nam je in  kaj nam ni vešč pri mladih oz. starejših, o stereotipih o mladih in starejših, o dobrih in slabih vplivih pandemije na odnos med mladimi in starejšimi.

Zelo zanimivo je bilo prisluhniti okrogli mizi, kjer so predstavniki različnih generacij odgovarjali na vprašanja o načinih komuniciranja, oblikah transporta in potovanja,  o izobraževanju nekoč in danes. 

Pomemben element srečanja so bile tudi predstavitve dobrih praks aktivnega staranja, povezovanja mladih in starejših v smislu, kaj lahko starejši prejmejo od mladih in obratno.  Prav v povezavi s to tematiko smo na srečanju kot primer dobre prakse povezovanja mladih in starejših predstavili projekta, ki sta v preteklosti potekala na gimnaziji: računalniško opismenjevanje starejših Simbioz@ in dobrodelno akcijo pisanja pisem starejšim z naslovom Praznično pismo za nasmeh in upanje.

Madžarski gostitelji so nam na koncu predstavili tudi svoje lepo zgodovinsko mesto in nas popeljali v muzej, ki govori o časih za železno zaveso.

Verjamem, da bomo tudi na naslednjih podobnih mednarodnih srečanjih o medgeneracijskem sodelovanju v mreži Douzelage s pomočjo mladih in njihovih pobud prišli do marsikatere dobre in uporabne rešitve za mnogotere probleme, s katerimi se ubadajo starostniki.

Fotografije in tekst: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...