Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični Unescov recital Jezik - kultura in tradicija

Gimnazija Škofja Loka je za slovensko mrežo Unescovih šol že 14. leto zapored organizirala Unescov nacionalni projekt, letos z naslovom Rod rodu si roko podaja. Tujejezičnega recitala se je letos udeležilo 19 šol oz. vrtcev. Svoj košček v mozaiku pa sta prispevala tudi dijaka Gimnazije Roskilde z Danske, ki sta na trimesečni individualni izmenjavi na Gimnaziji  Škofja Loka. Šole so se letos predstavile z raznolikimi točkami, tako smo si med drugim lahko ogledali krajše gledališke uprizoritve, baletni nastop, prisluhnili avtorskim pesmim in zgodbam učencev in dijakov, krajšim recitacijam in glasbenim nastopom v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, ruščini, italijanščini, španščini in danščini.

Otvoritev recitala je potekala v dopoldanskem času na Gimnaziji Škofja Loka, kjer se je predstavilo 6 šol in vrtec ter  nadaljevala popoldne z glavnim delom v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki,  kjer so se predstavile ostale šole. Uvodni nagovor na popoldanski prireditvi je imela direktorica centra za socialno delo v Škofji Loki ga. Ivana Košir Erman.

Projekt »Jezik kultura in tradicija« poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Skozi jezik in z jezikom se učimo kulture naroda, spoznavamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. Vsakoletni tujejezični recital pripomore h kreativnosti dijakov in jim omogoča, da pokažejo svoje veščine in sposobnosti tudi drugim.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...