Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija letos pod naslovom Zrno na zrno pogača

Nacionalni projekt  Tujejezični recital Jezik -  kultura in tradicija je projekt Gimnazije Škofja Loka, ki ga pripravlja za mrežo Unescu pridruženih šol. Recital poudarja pomen rabe tujih jezikov in materinščine in ob tem zavedanje bogastva jezikovne in kulturne raznolikosti. Skupaj z jezikom se učimo kulture naroda in spoznavamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino.

Letos je Tujejezični recital potekal 10. novembra 2023, ob 12. uri v Sokolskem domu. Udeležilo se ga je več kot 100 učencev in dijakov ter mentorjev  iz desetih slovenskih šol: OŠ Turnišče, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ 16. decembra Mojstrana, OŠ Koroška Bela, Jesenice, OŠ Gorje, OŠ Davorina Jenka Cerklje, Gimnazija Ledina, Ekonomska gimnazija in sredna šola Radovljica, OŠ Jožeta Krajca Rakek, OŠ Cvetko Golar Škofja Loka.

Recital je z uvodnim nagovorom začel Jože Bogataj,  ravnatelj Gimnazije Škofja Loka in nacionalni koordinator Unescu pridruženih šol.

Tema in naslov recitala »Zrno na zrno pogača« sta se navezovala na tematiko mednarodnega leta prosa, ki ga je  Generalna skupščina Združenih narodov razglasila v letu 2023. V zadnjih letih se v luči trajnostnega razvoja vedno bolj zavedamo zdravega načina prehranjevanja in naravi prijazne pridelave poljščin. S tem doživlja proso renesanso. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno pa nudi tudi možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora.

V dvorani Sokolskega doma je ob umetniških glasbeno - dramskih prispevkih šol zadišalo po kruhu, pogači, lahko smo si predstavljali  čudovita žitna polja, se podučili o Kašarjih, o pomenu zdrave trajnostne pridelave hrane. Na odru so zazveneli slovenski, nemški, angleški, španski, albanski in celo korejski jezik. Pesem Slovenski kruh so nam učenke z OŠ Gorje predstavile celo v znakovnem jeziku gluhih in naglušnih.

Iz posameznih prispevkov smo tako kot zrno na zrno spekli pogačo, ki nas je spomnila tudi na to, da vsaka kultura bogati svet s svojimi edinstvenimi barvami in okusi,  da je v sodelovanju in sprejemanju različnosti moč za ustvarjanje boljše in bolj povezane prihodnosti.

Koordinatorici nacionalnega projekta Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija sta bili Diana Curk, prof. in Ana Prevc Megušar, prof., z veznim tekstom sta ga v celoto povezali škofjeloški gimnazijki Ema Lenc in Katja Potočnik  iz 2. e, za tehnično podporo pa so poskrbeli Nejc Cegnar, Lovrenc Oman in Vid Pesko iz 3. d.

Programski list

Tekst: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja
Fotografije: Jure Gartner, 2. d

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...