Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija 2019

S prihodom jeseni v Škofjo Loko pride tudi več kot sto dijakov in  učencev Unescovih šol Slovenije. V Sokolskem  domu s svojimi raznovrstnimi umetniškimi nastopi sooblikujejo  nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija, ki ga za Unescovo ASP mrežo vsako leto pripravi Gimnazija Škofja Loka. Letos je tako potekal že 19. tujejezični  recital, udeležilo se ga je 14 šol iz Slovenije, sodelovala pa je tudi dijakinja s Himmelev gimnazije na Danskem.  Recital, ki  je potekal pod skupnim naslovom Zgodbe evropske dediščine nam je prinesel zanimive, pisane in poučne utrinke iz  slovenske in evropske kulturne dediščine. Učenci z OŠ Rakek so obudili  običaj »polhanja«, slišali smo zgodbe o junakih slovenskih ljudskih pripovedk: učenci z OŠ Preserje pri Radomljah so nam predstavili sodobnega Kralja Matjaža, z učenci OŠ Stražišče je na konjiču prijahal Martin Krpan, učenci z OŠ Koroška Bela pa so nam na izviren način orisali legendarnega Franca Koširja, člana ansambla bratov Avsenik. Dijaka EGSŠ Radovljica sta zaigrala na »fajtonarco« in zapela  avtorsko pesem. V pesmih in poeziji učencev iz Turnišča smo lahko začutili lepoto prekmurskih ravnic.  Zanimiv je bil prispevek OŠ Gorje, ko so kot posebno dediščino učenci predstavili jezik gluhih in naglušnih.  Po svetu so nas najprej z raznovrstnimi izštevankami popeljali mladi iz Mojstrane, dijaki  s Ptuja so nam pripravili druženje s harfo, ob pripovedi danske dijakinje smo spoznali prvo dansko kraljico, v  interpretaciji dijakov Gimnazije Celje – center je  čudovito zazvenela ruska poezija, v interpretaciji dijakov Gimnazije Ledina pa Shakespearova pesem The Seven Ages of Man. Učenci OŠ Davorina Jenka  Cerklje so nam zapeli in zaigrali irsko pesem o wrenu (stržku), ki jo tam pojejo na štefanovo. Raznolikost in kulturno različnost so na koncu povezali in zaokrožili dijaki jeseniške gimnazije s pesmijo Malo miru.

Vse udeležence je pozdravil in se jim  zahvalil za umetniške prispevke ravnatelj Gimnazije Škofja Loka in koordinator Unescove ASP mreže šol Jože Bogataj.

Recital sta v letošnjem letu organizirali in koordinirali profesorici Špela Oman in Ana Prevc Megušar, vodila pa sta ga Lan Mohorič Bonča in Manca Tolar in 2.bc razreda.

Tekst: Ana Prevc Megušar
Fotografije: Jan Oman, 2. b

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...