Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija 2017

Gimnazija Škofja Loka je v petek, 20. oktobra, za šole v Unescovi mreži ASP organizirala že 17. tradicionalni tujejezični recital, tokrat na temo mednarodnega leta, kot ga je določila skupščina OZN, to je leto trajnostnega turizma za razvoj.

Našemu pozivu se je odzvalo kar 16 šol, od tega sedem srednjih in devet osnovnih, kar pomeni, da smo gostili preko 120 udeležencev recitala. Učenci in dijaki so pod mentorskim vodstvom pripravili pestro paleto različnih interpretacij, s katerimi so v pesmi, besedi in plesu povzemali tako slovensko, kot evropsko in svetovno kulturno dediščino.

Poleg izvirnih nastopov v slovenščini in slovenskih narečjih so se nastopajoči predstavili tudi v drugih evropskih jezikih, kot rojene govorke pa sta nastopili dve danski dijakinji, trenutno na dvomesečni izmenjavi na Gimnaziji Škofja Loka, in ena makedonska učenka, kar je dalo recitalu resnično mednarodni značaj.

Vse nastopajoče je uvodoma pozdravil Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka in nacionalni koordinator UNESCO ASP mreže šol, ki je med drugim poudaril pomen 4. Delorsovega stebra trajnostnega izobraževanja za 21. stoletje, to je, da se učimo, da bi znali živeti skupaj, kar pomeni, da je cilj druženja tudi spoznavanje drugačnosti in učenje tolerance.

Vse prisotne je pozdravil tudi župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe, ki je predstavil vpetost občine v evropske projekte in različna združenja, kot sta Douzelage in skupnost srednjeveških mest.

Koordinacija projekta je bila v rokah dveh izkušenih mentoric: Ane Prevc Megušar in Majde Kokalj Auguštiner.

Pokrovitelj prireditve: Občina Škofja Loka

Ana Prevc Megušar

Jože Bogataj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...