Pojdi na glavno vsebino

Tekmovanje v kemijskem ekperimentiranju

V dandanašnjem času norije in stresa, se nam mnogokrat zgodi, da nam ne ostane dosti časa, ki bi ga preživeli ob prijetnem druženju s prijatelji ali pa bi nova prijateljstva sklepali. Zato je še toliko dragoceneje, če nekaj časa tudi v šoli namenjamo sodelovanju in sklepanju novih poznanstev. Tokrat smo se za tak korak odločili na področju kemije. Po nekaj letih smo se ponovno zbrali v laboratoriju, da med seboj prijateljsko potekmujemo v laboratorijskih spretnostih in znanju kemije. Letošnje tekmovanje pa je bilo posebno, saj smo v goste povabili tudi Gimnazijo Kranj.

Devet škofjeloških in devet kranjskih dijakov se je pomerilo v natančnem določanju količine snovi v vzorcu, ki smo jim ga pripravili. Tekmovanje ima več različnih poudarkov. Dijaki morajo vajo izvesti samostojno, po natančno napisanih navodilih, s čimer preverjamo njihovo bralno pismenost, njihovo orientacijo po laboratorijskih pripomočkih in njihovo iznajdljivost. Eden od poudarkov je tudi, da delajo čim bolj natančno.

Letos smo tekmovanju dodali še sodelovalno-povezovalno noto, saj smo ob začetku tekmovanja izžrebali mešane ekipe škofjeloških in kranjskih gimnazijcev, ki so se zapodili med kemijske vrstice. Ob koncu pa smo ocenili njihovo znanje kemije, njihove laboratorijske in organizacijske spretnosti znotraj skupine in njihovo natančnost ter nagradili najboljšo skupino, ki so jo tokrat sestavljali Sebastjan Kordiš in Teja Barašin iz 2. a oddelka Gimnazije Škofja Loka in Žan Pivk iz Gimnazije Kranj. Zmagovalna ekipa je prejela pokal, ki za letos ostaja na Gimnaziji Škofja Loka, vsi ostali pa so bili prav tako razglašeni za zmagovalce in so prejeli praktične nagrade, ki so jih darovali Gimnazija Škofja Loka, Gimnazija Kranj, Okrepčevalnica Mah in Športna zveza Škofja Loka.

Upamo, da je bilo letošnje tekmovanje začetek dolgoletnega sodelovanja z Gimnazijo Kranj na področju kemije in da si lahko podobnih tekmovanj obetamo tudi v prihodnjih letih.

Gašper Murn, prof. kemije

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...