Pojdi na glavno vsebino

Strokovna zgodovinska ekskurzija

Strokovna ekskurzija interne mature iz zgodovine, dne 30. septembra 2014

Pot:Ljubljana- Logatec- Kalce- Hrušica- Col- Vrhpolje- Ajdovščina- Lokev- Škofja Loka 

Celotna ekipa maturantov, ki so izbrali zgodovino za izbirni predmet na maturi, so dne 30. septembra 2014 opravili obvezni del internega dela mature, ekskurzijo. Celotno organizacijo in vodstvo ekskurzije sta prevzeli profesorici zgodovine Sonja Gartner, ki tudi vodi pripravo na maturo in Andreja Kolar. Najprej smo v spomin na 2000- letno obletnico ustanovitve Emone obiskali Mestni muzej v Ljubljani, kjer nas je vodička popeljala po popolnoma novo postavljeni razstavi o nastanku in življenju v Emoni. Pot nas je nato vodila preko Logatca in Kalc na Hrušico, kjer smo si ogledali ostanke rimskega zapornega zidu, ki so ga postavili Rimljani na našem ozemlju med 3. in 4. stoletjem za obrambo pred barbari ( Clausta Alpium Iuliarum). Preko Cola smo se potem spustili čez Vrhpolje, kjer smo si ogledali Teodozijev križ, v Ajdovščino, rimsko Castro. Pogledali smo lepo ohranjeno trdnjavo in imeli čas za kavo. Tam smo zaključili prvi vsebinski sklop, to je antično obdobje na Slovenskem in Rimljani na območju današnje Slovenije.

Drugi vsebinski sklop se je nanašal na 1. svetovno vojno, kjer se  letos tudi spominjamo  stoletnice začetka te velike svetovne morije. Obiskali smo Vojaški muzej v Lokvi, kjer smo si ogledali neverjetno veliko zbirko vojaških eksponatov zasebnega zbiratelja g. Srečka Rožeta. Najbolj so navdušile plinske maske, uniforme in drobni zasebni predmeti vojakov.

Pred muzejem smo naredili še  pokušino lokavskega pršuta, sira in grozdja  in počasi smo se odpravili proti domu. Na celotni poti so dijaki in dijakinje tudi opravili ustne nastope, kjer so predstavili  temo, ki jo bodo obdelali še v nalogi.

Razgibano pot je spremljalo tudi lepo in toplo vreme in sproščeno vzdušje. 

Sonja Gartner, prof. zgodovine

Škofja Loka, 11. oktober 2014

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...