Pojdi na glavno vsebino

Obisk Evropskega parlamenta in Sveta Evrope v Strasbourgu

Ekskurzija v dve evropski inštituciji v Strasbourgu v okviru kohezijskega projekta Skoz je potekala od srede, 15., zvečer do sobote, 18. januarja.

Ekskurzije so se udeležili nadarjeni dijaki šol, ki sodelujejo v projektu: dijaki z Gimnazije Ledina in Gimnazije Vič iz Ljubljane, Gimnazije Kranj in naše šole. Tehnično sta obisk za skupino štiridesetih dijakov načrtovala dr. Boštjan Udovič ter Jana Arbeiter, mlada raziskovalka, s Fakultete za družbene vede UL, katedra za mednarodne odnose.

V četrtek je bil načrtovan obisk Evropskega parlamenta, kjer smo zastavili slovenskemu poslancu v EP dr. Milanu Brglezu vrsto vprašanj v zvezi z njegovim delom, vlogo Slovenije ter delom v komisijah, nekaj vprašanj pa se je dotaknilo tudi na zelo osebne ravni. Dr. Brglez je odgovarjal konkretno, kar smo sicer pričakovali, predvsem pa iskreno in pošteno. Imeli smo tudi možnost v živo videti sejo parlamenta in izvajanje glasovanja evropskih poslancev. Obisk Evropskega parlamenta je pustil močan vtis na vse udeležence ekskurzije.

V petek smo imeli v Svetu Evrope najprej voden ogled, nato sta se z nami srečala ga. Tjaša Pečan, namestnica veleposlanika, in g. Helmut Hartman. Tudi tu sta oba slovenska predstavnika na številna vprašanja dijakov odgovarjala konkretno, strokovno in pošteno.

Upamo, da so se dijaki s svojo resnostjo in znanjem o vlogi obeh evropskih ustanov izkazali kot dobri sogovorniki obema predstavnikoma Sveta Evrope.

S takim nastopom so slovenski predstavniki evropskih ustanov naredili najboljši možen vtis na mlade ljudi, vlili dijakom zaupanje in verjetno tudi vplivali na marsikatero odločitev za nadaljnji študij.

Na poti domov smo se ustavili tudi v spominskem parku Dachau. 

Povzeto po zapisu Alenke Mozer, koordinatorice ekskurzije v Strasbourg, pripravil spremljevalec Jože Bogataj, ravnatelj

  • Notranjost evropskega parlamenta
  • Predstavniki Gimnazije Škofja Loka
  • Svet Evrope - notranjost
  • Notranjost katedrale v Strasbourgu
  • Celotna skupina
  • Mala Francija, del Strasbourga
  • Vhod v  spominski park Dachau
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...