Pojdi na glavno vsebino

Strokovna ekskurzija na avstrijsko Koroško

V torek, 15. maja, 2018, so se dijaki 2. letnika (nemščina, srednja skupina) odpravili na strokovno ekskurzijo na avstrijsko Koroško.

Najprej smo se ustavili v Železni Kapli, kjer nas je sprejel župan Franc Jožef Smrtnik in nam predstavil delovanje občine, življenje slovenske skupnosti, odnos večine do manjšine in nekaj svojih osebnih pogledov na življenje v širši skupnosti.

Pot nas je vodila naprej v Celovec, kjer smo obiskali Zvezno gimnazijo in realno gimnazijo Mössingerstraße. Tu nas je ravnatelj Harald Kuchler prijazno sprejel v tekoči slovenščini (saj živi v Ljubljani in se vsak dan vozi v Celovec). Sledila je predstavitev šole (v tekoči nemščini). Dijaki so se razdelili v manjše skupine, celovški vrstniki pa so jih peljali po šoli in k pouku, da so si lahko ustvarili prvi vtis ter koroški šolski utrip primerjali s svojo loško izkušnjo.

Naš naslednji cilj je bila Mohorjeva. Tu nas je pričakalo kosilo, nato pa nam je urednik najstarejše slovenske založbe Hanzi Filipič predstavil delovanje in pomen ustanove.

Iz zaprtih prostorov smo se odpravili na Gosposvetsko polje, ker smo se ustavili pri vojvodskem prestolu, kjer so nekdaj ustoličevali koroške vojvode. Od tod pa se je lepo videlo na vzpetino, kjer naj bi se nahajal krnski grad.

Med ogledom Celovca nam je dež zmerno prizanesel. Dijaki so se v skupinah odpravili na iskanje izbranih mestnih znamenitosti in v živo preizkusili svoje jezikovne zmožnosti, saj so informacije pridobili od naključnih mimoidočih.

Pri prihodu skozi ljubeljski predor se je Slovenija ponovno izkazala kot sončna stran Alp, saj nas je pozdravilo lepo vreme.

Besedilo: Janez Ciperle, prof.

Fotografije: Luka Kostanjevec, 2. d

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...