Pojdi na glavno vsebino

Strokovna ekskurzija 1. BC

Strokovna ekskurzija 1.BC
 Ajdovščina / Castra - Oglej / Aquileia - Trst/ Tergeste

Pravijo, da vse poti vodijo v Rim. No, naša je vodila po rimskih ostankih od Ajdovščine do Trsta.  Naše prvo postajališče na poti do Trsta je bila Ajdovščina, kjer smo si ogledali arheološke ostanke iz antičnih časov. Ogledali smo si utrdbo, ki je bila del sistema obrambnih utrdb, ki so se imenovale Claustra Alpium Iuliarum. Zgrajene so bile v tretjem stoletju našega štetja, da bi zaščitile rimske province na severnem delu Italije in sam Rim pred vdorom barbarov. Zidovi so se raztezali skozi današnjo Slovenijo do Reke. Ajdovščina je bila del sistema utrdb, saj je ležala na pomembnem vojaškem koridorju med Emono in Akvilejo. Obrambni stolp  je danes tudi del ajdovskega grba. Ogledali smo si tudi ostanke rimskih cest, naselbin, foruma in term. Na tem območju je tudi potekala največja poznoantična verska vojna med kristjanom Teodozijem in poganom Evgenijem, imenovana bitka pri Frigidu ( bitka pri Mrzli reki). Zmagalo je krščanstvo in dokončno premagalo poganstvo. Po ogledu smo spili kavo in se napotili proti našemu drugemu postajališču.

Po eni uri vožnje smo prispeli v Oglej, kjer smo si ogledali Baziliko . Spada med eno najpomembnejših zgodnjekrščanskih cerkva v Italiji. Zgrajena je bila v 4. stoletju. Med našim obiskom so jo na žalost prenavljali, vseeno pa smo si lahko ogledali mozaike na tleh. Mozaiki so bili res lepi, upodobljenih je bilo veliko živali ( ribe, ovce, delfini, polži, želve) in veliko krščanskih simbolov: Dobri pastir, dvojni vozel, ribe. V Ogleju smo si ogledali tudi ostanke hiš in stanovanj, (lat. Domusi in insule) ter osrednjih mestnih trgov ali forumov.

 Po končanem ogledu Ogleja smo se odpravili proti naši končni destinaciji. V Trst smo prispeli okoli druge ure. Tam smo si s pomočjo aplikacije ogledali najpomembnejše znamenitosti, naredili slikce ter imeli nekaj prostega časa, da si privoščimo tradicionalno italijansko kosilo in kapučino.  Dobro nas je tudi namočil dež. Utrujeni smo se proti večeru vrnili v Škofjo Loko. Z nami sta lepote odkrivala tudi prof. latinščine Gašper Kvartič in naša razredničarka prof. zgodovine Sonja Gartner.

Zoja Zupančič, 1.bc

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...