Pojdi na glavno vsebino

Srečanje škofjeloških gimnazijcev z evropskimi poslanci

V Škofji Loki je 18. 10. 2019 potekalo srečanje mladih s slovenskimi evroposlanci. Srečanje je bilo organizirano v sklopu projekta Vsi smo EU. Projekt je namenjen povezovanju različnih interesnih skupin od lokalne do nacionalne ravni. Tu smo mladi dobili enkratno priložnost, da izmenjamo naša mnenja z evropskimi poslanci in jim zastavimo vprašanja, ki so pomembna za nas in za našo prihodnost.

Na dogodku se je zbralo okrog 30 mladih. Naši gostje so bili štirje poslanci, ki zastopajo Slovenijo v Bruslju, in sicer ga. Irena Joveva, dr. Klemen Grošelj,  ga. Tanja Fajon in g. Franc Bogovič.

Poslanci so se nam najprej na kratko predstavili ter opisali svoje naloge v parlamentu in različnih odborih, v katerih delujejo. Po uvodu smo imeli dijaki priložnost poslancem zastaviti vprašanja. Le-ta so se nanašala na vlogo žepnih držav v EU, katalonsko vprašanje in na trenuten  položaj v severni Siriji.

Poslanci so se najdlje zadržali pri pojasnjevanju krize v odnosih med Turčijo in skupinami v Siriji. Reševanje zapleta Evropi predstavlja velik izziv, a poslanci so bili optimistični, da se bo razrešil na diplomatski način. Tudi katalonsko vprašanje je za poslance zelo pomembno, saj  se zaplet odvija na območju EU in mu je zato treba posvetiti več pozornosti. Poslanci so bili kritični do španske oblasti glede sojenja in obsodb katalonskih voditeljev.

V nadaljevanju smo obravnavali pomen različnih ukrepov EU pri spodbujanju mladih k aktivni participaciji. Pri tem smo se razdelili v tri delovne skupine. Vsaka izmed skupin se je posvetila posebni temi: participaciji mladih, zaposlovanju mladih in podjetništvu ter digitalizaciji. Skupaj smo poskušali oblikovati priporočila, ki jih bodo evropski poslanci zastopali pri svojem delu v evropskem parlamentu.  Prišli smo do skupnega zaključka, da smo mladi preveč pasivni in neobveščeni o aktualnih dogodkih v politiki in družbi nasploh. To ni nenavadno, saj podoben odnos opažajo tudi pri velikem deležu evropske mladine.

Eno izmed možnih pojasnil za to je odtujenost politike od problemov, s katerimi se srečujemo mladi. Zdi se nam, da se Bruselj s mladinsko problematiko premalo ukvarja. Zato bi bilo ključnega pomena, da se nam bruseljski »birokrati« približajo in se z nami povežejo.

Beno Brečevič, 4. c, Špela Klemenčič in Neli Kačar Šmid, 4. b 

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...