Pojdi na glavno vsebino

Srečanje s Ferijem Lainščkom

Priprave so se začele že s poletnim branjem za maturo predpisanega romana Ločil bom peno od valov. Ob napovedi, da nas obišče pisec tega romana, je začela vsa zgodba učinkovati na drugačen način. Pregledali smo besedilo in se nad njim zamislili z mnogimi vprašanji in komentarji, ki smo jih želeli deliti s Ferijem. Res nas je presenetil s svojo neposrednostjo, duhovitostjo in natančnim poslušanjem naših zagat. Pogovarjali smo se o Muri, zgodovinskem ozadju zgodbe, navdihu in ideji za roman, o avtonomnosti oseb v romanu, o valovih in peni … O ženskosti in moškosti, Jungovi psihologiji in njegovih arhetipih in magičnem … O simboliki, znamenjih in življenjskih nasprotjih … O ljudkem izročilu, pramaterinščini (rojen v dialekt) in materinščini, umiranju jezikov … in še o marsičem. Bili smo navdušeni in srečanje bo ostalo zapisano v naši osebni zgodovini. Morda tudi kot priboljšek pri pripravi na esej. Hvala Feriju za pozornost! Hvala vsem, ki so se trudili in pripravili tako prijetno in bogato srečanje.

Anita Miklavčič, 4. b, in Tim Prevodnik, 4. c, vodenje & Maruša Krmelj, 4. e, vokal & Luka Nunar, 4. c, kitara & Veronika Igličar, 4. e, vokal & Ivan Kokalj, prof., kitara & Eva Oblakovič, 4. a, Neža Habjan, 4. b, Dario Balič, 4. c, Tim Rupar, 4. d, Daša Tomat, 4. e, vprašanja & Špela Vodnik, 4. a,  violina & Tim Greblo, 4. a, harmonika & Luka Galjot, 4. a, tehnična podpora (mikrofoni, PPT-projekcija) & David Zalar, 4. e, luči, & Žan Križnar, 2. e, fotografiranje;

& Katja Kožuh, liter. komparativistka in nekdanja dijakinja, PowerPoint predstavitev; mentorice: Majda Kokalj Auguštiner, prof. in knjižničarka, v sodelovanju s profesoricama slovenščine v 4. letniku Tatjano Žagar in Bernardo Pavlovec Žumer in Ano Prevc Megušar, prof. in pomočnica ravnatelja, mentorico za glasbene prispevke.

 Tekst: Majda Kokalj Auguštiner, prof., Fotografije: Žan Križnar, Jože Bogataj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...