Pojdi na glavno vsebino

Srečanje dijakov prve generacije škofjeloške gimnazije

Gimnazija Škofja Loka v šolskem letu 2020/2021 praznuje 70-letnico delovanja. 

V šolskem letu 1950/1951 se je v 4. letnik višje gimnazije (po končanih 4 letih osnovne šole in 3 letih nižje gimnazije) vpisalo 24 dijakov, kasneje so se jim pridružili še štirje. Po petih letih gimnazijskega izobraževanja v Šolski ulici v Škofji Loki so leta 1955 uspešno maturirali. 

Sedemdest let je tega, ko so se septembra 1950 vpisali kor prva generacija v program gimnazije, ki ga je potrdila Vlada Republike Slovenije, v kateri je bil tedanji minister za šolstvo Boris Ziherl, ki je tudi med pobudniki ustanovitve tovrstne šole v Škofji Loki. 

Ob tem jubileju je na pobudo Janeza Ivana Hafnerja, tudi dijaka prve generacije, župan občine Škofja Loka Tine Radinja v petek, 21. avgusta, povabil dijakinje in dijake prve generacije in ravnatelja Gimnazije Škofja Loka Jožeta Bogataja na slavnostni sprejem na vrt Sokolskega doma.

Sprejema se je od dvanajst še živečih udeležilo osem prvih maturantk in maturantov: Marija Gaber, Ana Rihtaršič, Rozalija Kemperle, Jože Roman Sever, Jožef Demšar, Izidor Rejc, Janko Kalan in pobudnik Janez Ivan Hafner, ki je tudi letošnji častni meščan občine Škofja Loka. 

Župan je v svojem nagovoru podaril pomen inštitucije za Škofjo Loko in regijo v vseh 70 letih obstoja, pa tudi pohvalil prizadevnost sedanjega učiteljskega zbora, ki dijakom nudi izredno kvaliteten pouk. Šola je poznana po odličnih rezultatih, pa tudi po tem, da nudi pestro paleto obšolskih dejavnosti, s katerimi lahko prav vsak dijak najde kaj zase in za lastno rast in razvoj.   

Ravnatelj je v nadaljevanju poudaril skrb za slehernega dijaka v procesu gimnazijskega izobraževanja, ki daje vsem dijakom odlična izhodišča za nadaljnji študij in skrb za gradnjo dobrih medosebnih odnosov, ki omogočajo relalizacijo kvalitetnega pouka na šoli in izven nje. Na kratko je preletel tudi zadnje obdobje, ko smo bili zaradi epidemiološke slike prisiljeni delati na daljavo, in skrb, da tudi v novem šolskem letu po vsej verjetnosti dijakom zaradi ukrepov in priporočil NIJZ ne bodo mogli ponuditi tako bogatega programa obšolskih dejavnosti. 

Sprejem je bil prvi dogodek v nizu praznovanj 70-letnice gimnazije. Organizacijski odbor je že spomladi pripravil vrsto prireditev, ki se bodo odvijale preko celega šolskega leta 2020/2021, in s katerimi bodo na šoli obeležili ta visoki jubilej. Več informacij lahko dobite na gimnazijski spletni starni: 

https://www.gimnazija-skofjaloka.si/70-let/dogodki/ 

Šola bo o prihajajočih dogodkih pravočasno obveščala javnost. Ob 70-letnici gimnazije je bil že spomladi letos ustanovljen Alumni klub škofjeloških gimnazijcev in vseh, ki so kakor koli povezani s šolo. Vodstvo kluba v septembru vabi nekdanje dijake, da se včlanijo.  

Jože Bogataj, ravnatelj 

 

 

  • Srečanje je bilo med drugim priložnost  za obujanje spominov.
  • Gostitelj s povabljenimi gosti.
  • Maturo so opravili pred 65 leti.
  • Dijaki prve generacije se redno dobivajo na vsakih pet let.
  • G. Ivan Hafner (v sredini), pobudnik srečanja.
  • Spomin na dogodke izpred 70 let je bil izredno živ.
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...