Pojdi na glavno vsebino

1. srečanje dijakov in učiteljev klasičnih gimnazij v Celju

V sredo, 26. novembra 2014, je potekalo prvo srečanje dijakov in učiteljev klasičnih gimnazij v Celju. Dijaki so prišli iz: I. gimnazije v Celju, Gimnazije Poljane iz Ljubljane, 1. gimnazije Maribor, Gimnazije Novo mesto in Gimnazije Škofja Loka. Srečanje preko 200 dijakov je potekalo v duhu antičnega gledališča, kajti dijaki vseh šol so se nadvse uspešno predstavili z uprizoritvijo Plavtovih Dvojčkov. Vsaka šola je imela namreč nalogo, da pripravi uprizoritev enega dejanja omenjene komedije. Pri tem se je potrebno zahvaliti mentorjem za njihovo prizadevnost in izvirnost. 

V šolskem letu 2014/2015 se je na pobudo ravnateljev gimnazij, ki izvajajo program klasična gimnazija, odvilo že vrsto strokovnih srečanj in posvetov z namenom, da pripravimo smernice za prenovo obstoječega programa klasične gimnazije. Tudi današnje srečanje, organizirano to pot v Celju, je bilo namenjeno razgovoru z učitelji in dijaki, strokovni presoji ustreznosti obstoječega programa in morebitnim novostim. 

Gostitelji so dijakom razkazali zakladnico celjske zgodovine. V posameznih skupinah so si ogledali Celeio - mesto pod mestom, Lapidarij, kulturno-zgodovisnko zbriko s celjskim stropom, zbirko Celjski grofje ter Alma Karlin - Poti. 

Gostiteljem bi se radi zahvalili za izredno lep dan na I. gimnaziji v Celju, dijaki pa so čas izkoristili tudi za druženje in izmenjavo izkušenj. 

Gimnazija Škofja Loka tudi za šolsko leto 2015/2016  najavlja za bodoče dijake 1. letnika program klasična gimnazija in želimo, da bi se po dveh letih oddelek ponovno napolnil z ukaželjnimi dijaki, ki bi v času gimnazijskega izobraževanja, ne glede na izbiro nadaljnjega šudija, lahko dobili tisto dodano vrednost, ki je ne morejo dobiti nikjer drugje. To je vzgoja mladega človeka, ki je dovzeten za široko paleto znanj in spoznanj, ki ga lahko daje le humanistika. Potrudili se bomo, da bomo tudi na Gimnaziji Škofja Loka dijakom v okviru danih možnosti ponudili njim ustrezen program. 

Naslednje srečanje bo v Škofji Loki, predvidoma marca 2015. 

Jože Bogataj, ravnatelj 

Članek v Delu

  • Dijak Gimnazije Novo mesto
  • Igralca Gimnazije Poljane
  • Žan Špendal, 3. b škofjeloške gimnazije
  • Žan in Tim s škofjeloške gimnazije
  • Žan je bil prepričljiv
  • Dijaki 1. gimnazije Maribor
  • Dijaki 1. gimnazije v Celju
  • Domačini - dijaki 1. gimnazije v Celju
  • Aplavz za vse nastopajoče
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...