Pojdi na glavno vsebino

»Šolske knjižnice so zakon!«

»Šolske knjižnice so zakon!« 

  1. oktober: MEDNARODNI DAN ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Oktober 2015: mesec šolskih knjižnic z geslom  »ŠOLSKE KNJIŽNICE SO ZAKON!« 

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije (Sekcija za šolske knjižnice) nas je na pobudo Mednarodnega združenja šolskih knjižnic IASL povabila k praznovanju in promociji šolskih knjižnic z geslom »ŠOLSKE KNJIŽNICE SO ZAKON!«. Z različnimi dejavnostmi smo želeli opozoriti na pomen šolskih knjižnic v šolskem okolju, na široko paleto njihovih storitev in vlogo vseh dejavnosti, s katerimi svoje uporabnike opremljajo za vse življenje.

Na naši šoli smo v zvezi z letošnjim geslom oz. praznovanjem razmišljali o tem, kakšna bi bila šola brez šolske knjižnice.

Naključne obiskovalce knjižnice smo povabili, da so izpolnili anketne lističe in nam posredovali svoje misli ali razmišljanje o omenjeni temi. Zbrane prispevke smo objavili na plakatu na oglasni deski knjižnice.

Uporabniki naše knjižnice so v svojih odgovorih opozorili na pomen brezplačnega in hitrega dostopa do gradiva, na možnost uporabe računalnikov, na uporabo prostora za učenje in druge, tudi skupinske oblike dela, na prispevek k boljšemu učnemu uspehu in splošni razgledanosti dijakov, na spodbujanje branja, na usposabljanje uporabnikov za samostojno uporabo knjižnice, na različne  prireditve, literarne natečaje itd. Nekaj odgovorov: 

»Ni nova … ni moderna … ni najbolje opremljena … ni udobna … nima ne razgleda ne kofeta …

Nima dovolj prostora … ne udobnih stolov … v njej je prevroče ali premrzlo … preglasno ali preživahno … Pa vendar smo srečni, ker jo imamo. Ima tisto, kar je najpomembnejše … KNJIGE! Kajti dobra knjiga je najboljša družba (pa čeprav le za domače branje). In dobra knjižnca je prostor, ki nikoli ne razočara.

NAŠA JE TAKA!« 

»Vsaka šola MORA imeti knjižnico. Knjižnica je miren prostor za učenje, branje.

Super je, da je knjižnica opremljena tudi z računalniki, kjer lahko narediš seminarsko nalogo.

Kaj šole s knjižnicami pridobijo?

→ spodbujajo branje, ki prinaša mnogo koristi (besedni zaklad), posledično so morda boljši eseji, boljši uspeh na maturi

→ tudi učiteljem prav pride kakšno gradivo (knjiga, revija) s slikami, zanimivostmi, dodatnimi informacijami …« 

»Šolske knjižnice so zakon, ker se v njih lahko učimo med odmori, uporabljamo računalnike in tiskalnike za šolske stvari. Ko je včasih knjižnica zaprta, jo zelo pogrešamo!« 

»ŠOLA BREZ KNJIŽNICE JE KOT PIPA BREZ VODE.« 

Majda Kokalj Auguštiner, prof. knjižničarka

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...