Pojdi na glavno vsebino

Sodelovanje v projektu EUSITI

EU Si ti

Dijaki 3.d smo imeli letos priložnost sodelovati pri spreminjanju cigaretnih škatlic! Izbrani smo bili namreč, da sodelujemo pri delavnici EU Si ti, ki jo je vodil član Kulturno izobraževalnega društva PiNA. To je prostovoljno društvo, ki se naslanja na izhodišča odprte družbe s spodbujanjem in izvajanjem raznih družbenih projektov, namenjenih predvsem mladim. Eden izmed njihovih mednarodnih projektov je projekt EU Si ti, ki so ga izvajali v letošnjem letu z namenom, da bi spodbudili mlade, mlajše od 25 let, da bi se v večjem številu udeležili volitev v Evropski parlament. Glavna aktivnost projekta so bile delavnice aktivnega državljanstva na srednjih šolah. Sodelovalo je trideset slovenskih srednjih šol, ki so si za teme razprav izbrali Erasmus+, jamstvo za mlade in cigaretne škatlice. Vsaka šola je dobila eno izmed tem.Mi smo dobili temo cigaretne škatlice. V petih šolskih urah smo razpravljali o tem, kako bi cigaretne škatlice spremenili, da bi ljudi odvračale od kajenja.

Delavnica je potekala 5. marca. Začela se je z uvodno spoznavno in motivacijsko igro. Sledil ji je kviz o Evropski Uniji, ki smo ga rešili povsem pravilno! Delavničar nas je spraševal še o različnih izvenšolskih dejavnostih in tako spoznaval naše interese, da nas je v nadaljevanju lažje usmerjal. Razdelili smo se po skupinah in se lotili dela. Najprej smo na liste zapisali asociacije na cigaretne škatlice, ki jih ni bilo malo. Razpravljali smo o tem, kaj so problemi škatlic, da privabljajo (ne)kadilce in si zapisali naše ideje o tem, kako bi jih naredili bolj odbijajoče. Idej je bilo veliko, ena bolj zanimiva kot druga. Od spremembe barv v temno zeleno in oranžno, uporabe brusnega papirja , slik s nezdravimi kadilskimi udi, raznih gesel, do sprememb materiala in oblike škatlice. Bili pa smo omejeni na 65% površine škatlice na vsaki strani. Ko je vsaka skupina naredila svoj predlog, ga je predstavila ostalim. Sledilo je še glasovanje za skupen predlog razreda.  Težko je bilo uskladiti vse ideje in izluščiti najboljše. Vendar nam je nekako uspelo (malo je bila kriva tudi pozna ura). Odločili smo se za zeleno oranžno barvo, slike z nezdravimi kadilskimi spolnimi udi ter na drugi strani škatlice geslo: Ubijaš se, natisnjeno na brusnem papirju.

Delavnica je bila zabavna, kreativna in tudi poučna. Končni ukrep, ki smo ga kot razred sprejeli, je tekmoval z drugimi predlogi za osvojitev glavne nagrade: obisk Evropskega parlamenta in udeležba na Evrošoli v Strasbourgu.

Irena Tavčar, 3.d

Foto: arhiv društva PIna

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...