Pojdi na glavno vsebino

Škofjeloški dijaki v Taboru na Češkem

Teden od 21. – 26. marca je skupina dijakov Gimnazije Škofja Loka skupaj s profesorjema Gašperjem Murnom in Natašo Zaplotnik preživela v Taboru na Češkem.
Naša šola je namreč vključena v dvoletni projekt Climate Change- raise awareness - take action, ki se osredotoča na posledice podnebnih sprememb in njihovo odpravljanje. V projektu poleg naše gimnazije sodeluje še šest partnerskih šol iz Avstrije, Poljske, Češke, Bolgarije in Nemčije. V tednu med 11. in 15. 10. 2021 smo srečanje gostili v Škofji Loki, tokrat pa so bili naši gostitelji češki partnerji.

Že teden dni pred obiskom na Češkem, smo obiskali čistilno napravo na Suhi v Škofji Loki. Predvsem nas je med obiskom zanimalo kako se čistilna naprava samostojno oskrbuje z energijo, sicer pa smo se veliko naučili tudi o ravnanju z odpadnimi vodami v Škofji Loki. Poleg tega pa nam je profesor geografije Matic Močnik pomagal raziskati kako in kje v Sloveniji pridobivamo energijo in kako z njo ravnamo.  O naših opažanjih in izsledkih  smo pripravili predstavitev, ki smo jo na srečanju v Taboru delili z ostalimi udeleženci Erasmus+ izmenjave.

Uradni program našega obiska se je začel v torek. Torkovo jutro smo začeli v šoli in se posvetili temi oskrbe in ravnanja z energijo v sodelujočih državah. Spoznali smo, kako se energetsko oskrbujejo v ostalih državah, na Poljskem, na Češkem, v Avstriji in v Bolgariji. Bolgari so svojo predstavitev nadgradili še z nagradnim kvizom, tako da nam je njihova predstavitev zagotovo ostala v spominu.

V okviru obiska smo si ogledal tudi eno  od dveh čeških jedrskih elektrarn Temelin. Spoznali smo način pridobivanja energije v jedrskih obratih, poleg tega pa s pomočjo virtualne resničnosti zakorakali direktno v osrčje Temelinske jedrske elektrarne.

V okviru obiska na Češkem smo si ogledali tudi grad Hluboka nad Vltavo, za zaključek pa smo obiskali tudi glavno mesto Praga.

Gašper Murn, mag. prof.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...