Pojdi na glavno vsebino

Rusijada 2015

RUSIJADA 2015

 Za nami je že šesta Rusijada – vseslovensko srečanje šol z ruščino, ki poteka v organizaciji Gimnazije Škofja Loka. V petek, 13. marca, se je na Loškem odru predstavilo 8 gimnazij, 4 osnovne šole in 2 društvi. Častni pokrovitelj Rusijade 2015 je bil predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Občinstvo so nagovorili številni častni gostje: dr. Larisa Šatohina z Veleposlaništva Ruske Federacije, Valerija Kilpjakova z Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe in ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj.

Na odru so rusko kulturo in jezik na slikovit način s plesom, petjem, igro, recitacijami in filmom predstavili Gimnazija Škofja Loka, Gimnazija Poljane, I. gimnazija v Celju, Gimnazja Celje-Center, Gimnazija Kranj, Gimnazija Antona Aškerca, Škofijska klasična gimnazija, Gimnazija Nova Gorica, OŠ Prule, OŠ Naklo, OŠ Matije Valjavca Preddvor, OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, društvo Vesela dRuščina in KGD Reciklaža.

Naš posebni umetniški gost pa je bilo improgledališče Gimnazije Škofja Loka O.sti J.arej, ki deluje pod mentorstvom profesorice Tatjane Žagar. V njihovi izvedbi smo si lahko ogledali odlične improvizacije na 5 ruskih literarnih del. O.sti J.arej so več kot navdušili polno dvorano Loškega odra.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo podpornikom in sponzorjem Rusijade 2015 Skladu Toneta Pavčka (KRKA d.o.o in RIKO) pri Društvu Slovenija Rusija, Občini Škofja Loka in Ruskemu ekspresu.

Ponosni smo, da se v organizaciji naše gimnazije lahko slovenski ljubitelji ruščine srečujejo prav v Škofji Loki.

 Tekst: Marjeta Petek Ahačič, prof. ruščine
Fotografije: Žan Križnar

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...