Pojdi na glavno vsebino

Prvi evropski oddelek na obisku na Ptuju

V petek, 16.11.2018 ob 7.00 zjutraj smo z avtobusom odrinili na težko pričakovano dvodnevno izmenjavo z Gimnazijo Ptuj. Vožnja polna pričakovanj nas je tja pripeljala ob približno 10.uri zjutraj, kjer smo spoznali svoje gostitelje. Ptujski gimnazijci so za nas pripravili polno mizo dobrot, ki nas je nasitila pred napornim dnevom. Ogledali smo si njihovo šolo, nato pa se odpravili v mesto in v knjižnico Ivana Potrča Ptuj. Izvedeli smo veliko stvari o njeni preteklosti in si ogledali njene prostore. Po ogledu in sledeči malici so se nam gostujoči dijaki predstavili s skečem v domačem (štajerskem) narečju, z razrednim bendom, ki so ga sestavljala različna glasbila in vokali ter s (celo)razrednim pevskim nastopom. Predstavitev nas je močno navdušila in še bolj povezala s ptujskimi dijaki. V manjših skupinah smo si tudi ogledali najstarejše mesto v Sloveniji in njegove znamenitosti. O njem smo spoznali veliko novega. Za nas so za konec dneva pripravili še kreativne delavnice, kjer smo se zabavali ob izdelovanju papirnatih rož. Ob približno 18.uri smo se utrujeni namestili na domovih svojih gostiteljev in spoznali tudi njihove družine, ki so nas toplo sprejele.

V soboto zjutraj smo dan začeli ob 10.uri.Čakal nas je ogled Ptujskega gradu. Sprehodili smo se po njegovih prostorih, ki so se nam zdeli zanimivi zaradi svoje raznolike zgodovinske vsebine. Spoznali smo življenje ljudi, ki jim je grad nekoč predstavljal dom in njihovo pohištvo ter si ogledali starinske inštrumente in orožje. Po ogledu nas je čakal prosti čas za druženje in globlje spoznavanje mesta in okolice. Prosti čas nam je zelo koristil, saj smo dobili še zadnjo priložnost za druženje pred marcem, ko ptujski dijaki vrnejo obisk in pridejo v Škofjo Loko.

Ob 14.00 smo se težko poslovili od novih prijateljev in se odpeljali domov. 
Kljub žalosti ob koncu dvodnevne dogodivščine pa smo si nabrali nove izkušnje, novo znanje in seveda nove prijatelje. Izmenjava nam je odprla nove poglede na svet in nas bolje povezala s ptujsko kulturo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...