Pojdi na glavno vsebino

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Slovenci 8. februarja praznujemo praznik slovenske kulture, kar vsako leto obeležujemo tudi na Gimnaziji Škofja Loka. Ker je bil letošnji kulturni praznik med počitnicami, smo prireditev v počastitev Prešernovega dne pripravili zadnji dan pred zimskimi počitnicami, in sicer v petek, 3. februarja 2023. Letošnjo prireditev smo posvetili spominu na Ivana Tavčarja, saj je 19. februarja minilo 100 let od smrti kulturnika in pisatelja, ki je pustil velik pečat tudi na loških tleh. Poleg tega je Ministrstvo za kulturo leto 2023 razglasilo za leto pisatelja Ivana Tavčarja (Tavčarjevo leto).  Prireditev, ki je bila obarvana z deli znamenitega pisatelja iz Poljan, so pripravili dijaki prvega letnika s pomočjo svojih razrednikov in mentoric Ane Prevc Megušar ter Melite Perkovič.

Na odru šolske predavalnice so posamezni razredi predstavili svoje glasbene, gledališke in pesniške talente. Prireditev sta povezovala Anej Peternel in Ana Demšar iz 1. a-razreda, ki sta tudi napisala vezno besedilo. Po uvodni himni, ki jo je zapela dekliška vokalna skupina, so dijakinje 1. d odpele hudomušno rap skladbo o Ivanu Tavčarju, ki so jo napisale same. Med poslušanjem pesmi smo izvedeli veliko zanimivosti o Tavčarjevem življenju in delu, tudi to, da je bil ljubljanski župan. O Ljubljani so prepevali tudi dijaki 1. a in 1. e, ki so ob instrumentalni spremljavi  Martina Puciharja, Nejca Cegnarja in Izabel Schumet Mrak odpeli skladbo Čez šuštarski most.

Tavčar je na svojem posestvu na Visokem uredil eno prvih teniških igrišč pri nas, česar so se na humoren način v svojem skeču dotaknili dijaki 1. š. V športnem duhu so uprizorili tekmovanje literarnih dvojic v tenisu in na odru prikazali spopad med Ivanom Tavčarjem ter njegovo ženo Franjo in Ivanom Cankarjem ter Svetlano Makarovič, kar je publiko zelo zabavalo.

Nato je Jakob Janez Markelj iz 1. a interpretiral odlomek iz Visoške kronike, ki govori o lepoti domače zemlje. Lepa pa je bila tudi skladba Mlade oči, ki sta jo zapeli dijakinji Ema Lenc in Katja Potočnik iz 1. e ob instrumentalni spremljavi Martina Puciharja, Nejca Cegnarja in Izabel Schumet Mrak. V nadaljevanju sta Arne Zorman in Teja Jezeršek iz 1. c odlično uprizorila ganljiv prizor iz Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni, ki prikazuje Metino smrt, za glasbeno spremljavo pa sta poskrbelia Tonka Rovtar in Enya Petra Zupan, ki sta odigrala skladbo iz istoimenskega filma.  

O tem, ali je ljubezen vsem v pogubo, so razmišljali dijaki 1. e-razreda. Tine Zakotnik je interpretiral odlomek iz Tavčarjeve povesti V Zali, v katerem Tavčar piše o ljubezenskih tegobah. Zala Benedičič pa je prebrala svojo avtorsko pesem, ki govori o pomenu ljubezni. Tik pred koncem prireditve je občinstvo nagovoril ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj in spregovoril o pomenu kulture ter praznovanja kulturnega praznika. V počitnice nas je popeljala skladba V dolini tihi, ki sta jo izvrstno odigrala Benjamin Kranjc iz 1. c in Iza Kafol  iz 1. d.

Dijaki so odigrali veliko raznolikih glasbenih in igranih točk, zato je bila prireditev zanimiva, obenem pa tudi poučna, saj so gledalci izvedeli številne zanimivosti o Ivanu Tavčarju, ustvarjalcu iz domačih logov, in tako skupaj z nastopajoči počastili Tavčarjevo leto.

Tekst: Melita Perkovič, prof., Fotografije: Tina Kurdija, 3. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...