Pojdi na glavno vsebino

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Letošnji kulturni praznik smo na Gimnaziji Škofja Loka obeležili s proslavo, ki so jo pripravili dijaki 1.letnika. Proslavo smo tematsko povezali s temo pogum, ki je rdeča nit letošnjega šolskega leta in jo naslovili »Pogum je,  se nekomu v svojem bistvu razodeti…«

Na proslavi smo lahko prisluhnili in uživali v raznovrstnih utrinkih predvsem slovenske kulture. Začeli smo s slovensko himno, ki sta jo izvedla dijaka 1. a Jakob Grašič na pozavni in Sara Demšar na klavirju. Nika Kralj iz 1. š nam je ob klavirski spremljavi Naceta Oštirja interpretirala Živanovičevo pesem Pogum, dijakinje  1. c pa so nam o pogumu povedali basen. Dijaki 1. a so napisali zanimive na pogum uglašene haikuje, Samo Čadež iz 1. e pa se je vživel v pesem Alojza Ihana, Kako sem postal… Dijaki klasičnega oddelka so izvedli kratek avtorski dramski odlomek z naslovom Martinus Krpanus, dijaki 1. d pa so nam predstavili svoje videnje otroške igre Kdo se boji črnega moža.

Slišali smo odlične interpretacije instrumentalnih skladb kot so Montijev Čardaš, ki ga je zaigrala violinistka Terezija Končan iz 1. a ob spremljavi Sare Demšar ter  Telemannovo Fantazijo za flavto v izvedbi Neže Kovač iz 1. b. Nace Oštir je pripravil klavirsko priredbo skladbe Tears in Haeven. Prisluhnili smo lahko Mozartovi Mali nočni glasbi v izvedbi razrednega kvarteta flavt, ki so ga sestavljali dijaki 1. d: Rok Oblak, Nina Artač, Tina Juratovec in Tjaša Kalan.

S svojim izrednim vokalom sta nas na proslavi navdušili Alina Matanović iz 1. b, ki je zapela pesem Milijon in ena in Hana Oblak iz 1. e  z Robežnikovo zimzeleno skladbo Mlade oči.

Kulturni program s katerim so nam ob prazniku kulture postregli dijaki letošnjega 1.letnika je bil izredno kvaliteten in domiseln. Čestitke nastopajočim ter glavnima moderatorjema Davidu Šuštarju in Evi Družinec iz 1. a.

Tekst: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja
Fotografije: Mark Arsovski, 1. e in Ana Prevc Megušar, prof.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...