Pojdi na glavno vsebino

Nacionalni projekt Rastem s knjigo

 

Letos smo ponovno sodelovali v nacionalnemu projektu Rastem s knjigo SŠ. Projekt razpisuje Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z drugimi institucijami (nekatere splošne knjižnice, Ministrstvo z kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod za šolstvo RS, Društvo šolskih knjižničarjev Slovenije, ZBDS idr.), njegov namen pa je »dijake prvih letnikov motivirati za branje ter spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic«.

Projekt se realizira tako, da dijaki prvega letnika obiščejo najbližjo splošno knjižnico. Po programu, ki ga izvedejo splošne knjižnice, vsak dijak prejme knjižno darilo (letos Goran Vojnović: JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA).

S predstavnico izvajalca programa (Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka) ter ravnateljem in knjižničarko Gimnazije Škofja Loka je bilo dogovorjeno, da dijaki prvega letnika opravijo obisk v spremstvu šolske knjižničarke po pripravljenem razporedu, in sicer polovice oddelkov. Druga polovica je imela pouk po urniku. Z obiski smo pričeli  v torek, 19. novembra, zaključili pa v četrtek, 28. novembra 2013.

Knjižnica je izvedla zelo kvaliteten program s predstavitvijo lastne knjižnice in s poudarkom na razlikovanju med vrstami knjižnic. Izvajalke so predstavile izbrano knjigo in njenega avtorja in predvajale videposnetek, ki sta ga za ta projekt pripravili JAK  in Študentska založba Beletrina (http://www.youtube.com/watch?v=LP8mL60tSNo).

Dijaki so dobili tudi delovne liste z nalogami, pri katerih so se seznanili z vzajemnim katalogom Cobiss, katalogom Knjižnice Ivana Tavčarja in z različnimi strategijami pri iskanju gradiva. Naloge so oblikovane tako, da se dijaki hkrati seznanijo tudi s publikacijami naše šole, saj jih iščejo v katalogu KIT. Z vsem tem je doseženih več ciljev (dijaki spoznajo najbližjo splošno knjižnico, ločijo različne vrste knjižnic in razlikujejo koncepte njihovega dela, spoznajo razlike pri knjižničnem redu, postavitev gradiva, t.j. UDK, vzajemni katalog, iskalne strategije, publikacije šole, razvijajo spretnosti na področju informacijske pismenosti).

Knjižni dar je prijazna spodbuda za branje leposlovja (bralna pismenost).

Sodelovanje v projektu je za dijake koristno napotilo k obisku splošne knjižnice, knjižni dar pa spodbuda in motivacija zlasti za branje leposlovja.

Knjižničarkam Knjižnice Ivana Tavčarja se za izvedbo projekta najlepše zahvaljujemo.

 

Fotografije je prispevala Vita Durjava, 1. c.

Majda Kokalj, prof.

knjižničarka

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...