Pojdi na glavno vsebino

Pomladni koncert Škofjeloških in Danskih dijakov

[Pomladni koncert Škofjeloških in Danskih dijakov]
Tudi letos smo gimnazijski pevci v Sokolskem domu v Škofji Loki 26. aprila 2024 pripravili tradicionalni Pomladni koncert Gimnazije Škofja Loka. Že v zgodnjih popoldanskih urah so se nastopajoči z bogatim programom predstavili gimnazijskim dijakom 1. letnika in jim s tem pričarali lep začetek prvomajskih počitnic. Ponovitev koncerta pa je sledila zvečer, v dvorani, ki jo je napolnila publika navdušena nad zborovskim petjem.
Na koncertu se je najprej predstavil in navdušil Dekliški pevski zbor Gimnazije Škofja Loka, pod vodstvom dirigentke Eve Jekovec. Pevci in pevke mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije Škofja Loka so pod vodstvom dirigenta Žige Kerta po svoji uspešni sezoni predstavili predvsem svoj tekmovalni program. Koncert pa so s svojim pestrim in razigranim programom dodatno popestrili še člani srednješolskega mešanega zbora iz Danske, pod vodstvom dirigentke Charlotte Qland in dirigenta Jeppea Nilaus Larsena.
Omenjeni zbor se koncerta ni udeležil prvič. Vsake dve leti poteka namreč tradicionalna izmenjava med danskimi in škofjeloškimi pevci. Tako smo imeli letos, od 24. – 28. 4., slovenski dijaki ponovno čast gostiti danske so-ljubitelje glasbe in petja. Osem Škofjeloških dijakov je odprlo vrata v svoje domove in vanje sprejela goste.
V času njihovega gostovanja v Sloveniji so bili deležni pestrega in zanimivega programa. V četrtek, 25. 4. so se po predstavitvi šole in obisku delavnic pri glasbi in kemiji odpravili v naše glavno mesto Ljubljano in spoznali nekaj slovenskih znamenitosti. Predvsem so bili navdušeni nad obiskom Šolskega muzeja, kjer so imeli pouk »po starem«. V petek, 26. 5. so bile skupne vaje in priprave na dva koncerta, po koncu le-teh, pa je sledilo družabno druženje ob hrani, plesu in glasbi. Sobota je v Škofjo Loko prinesla lepo vreme in hkrati avtobus, ki je danske dijake odpeljal na celodnevni izlet na Bled. Poleg ogledov čudovitih znamenitosti, so spoznali tudi tradicionalni slovenski sladici, potico in kremno rezino. Zvečer je sledilo druženje z gostitelji po domovih.
In prišla je nedelja, z njo pa veliko objemov in tudi nekaj solza. Gostitelji so svoje nove oz. stare prijatelje pospremili na letališče. Tam so si podelili še zadnje pozdrave in si zaželeli srečno pot domov.
Vendar zgodba tu še ni končana…..
Kot se pri izmenjavi spodobi, bodo septembra člani mešanega mladinskega pevskega zbora Škofjeloške gimnazije, vrnili obisk danskim pevcem!
Kaj vse pa jih tam čaka, pa bomo izvedeli jeseni.
Se vidimo!
Mirjam Tratnik, 3. D
Fotografije: Peter Pokorn in Jure Gartner ter Ema Rozman, člana medijskega krožka GŠL
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...