Pojdi na glavno vsebino

Pogled na učbeniški sklad malo drugače - v kilogramih

Najbrž niste pomislili …

Vsako leto si v učbeniškem skladu naše šole skoraj vsi dijaki (98−99 odstotkov) izposodijo učbenike. Vsak dijak si izposodi povprečno od 9 do 10 učbenikov. To stanje se, odkar na šoli deluje sklad (več kot 20 let), skoraj ne spreminja, saj možnost izposoje učbenikov kar precej zmanjša stroške za šolanje.

Letos sva se z našim laborantom Alešem Križnarjem dogovorila, da ugotoviva, koliko kilogramov knjig je vsako leto treba preložiti, da delo v skladu poteka nemoteno.

Aleš se je odločil, da stehta povprečne učbeniške komplete, ki si jih izposojajo dijaki, in sicer za vsak letnik posebej. Izračunal je, kolikšno težo je treba preložiti v enem šolskem letu pri izposojanju in vračanju učbenikov. Za primer je vzel tekoče šolsko leto, rezultati pa lahko veljajo tudi za vsa druga šolska leta, saj so razlike v številu dijakov, ki si izposojajo učbenike, in številu učbenikov v kompletu za posameznega dijaka minimalne. Rezultati:

Vračanje (konec pouka, junij 2021)
Dijaki 1. letnika so vrnili 814 kg knjig.
Dijaki 2. letnika so vrnili 851 kg knjig.
Dijaki 3. letnika so vrnili 718 kg knjig.
Dijaki 4. letnika so vrnili 828 kg knjig.

Skupaj so vrnili 3211 kg knjig.

Enako količino so si na začetku leta tudi izposodili, torej se v enem šolskem letu preloži najmanj 6422 knjig (skoraj šest ton in pol).

In za konec nagradno vprašanje: Koliko ton učbenikov je bilo preloženih v dvajsetih letih?

Majda Kokalj Auguštiner in Aleš Križnar

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...