Pojdi na glavno vsebino

Okrogla miza z vrhunskim alpinistom Andrejem Štremfljem

Zadnji dan pred zimskimi počitnicami smo v predavalnici šole lahko prisluhnili pogovoru  z učiteljem športne vzgoje Andrejem Štremfljem. Dijaki so ga poznali kot odličnega športnega pedagoga,  motivatorja in človeka z obilo srčen kulture.  Niso pa vsi vedeli   za njegove vrhunske rezultate in prizadevanja  na področju alpinizma, ki so mu v lanskem  letu prinesel prestižno nagrado zlati cepin.

V dobri uri zanimivega pogovora, ki sta ga vodila Tia Koder in Bine Stanovnik iz 3. š je Andrej dijakom  predstavil svojo alpinistično pot   z vsemi dosežki, ki niso prišli kar tako … ampak so bili rezultat močne želje po plezanju in hribih,  volje in  trdega dela,  gorenjske trme ter premagovanja nečloveških  naporov v  ekstremnih situacijah.

Andrej je ob fotografijah predstavil začetke svojega plezanja, vzpone na osemtisočake, oba vzpona na Mont Everest, najprej sta bila na vrhu z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca, takrat še Jugoslovana in drugič z ženo Marijo kot prvi zakonski  par na svetu. Spregovoril je o opremi, ki so jo uporabljali, o nesrečah, izgubah,  ozeblinah. Veliko je govoril tudi o delu gorskega vodnika, o prostem plezanju, s katerim se ukvarja. Vprašanja so se navezovala tudi na njegovo družino in ženo in tu je dijake nadvse prevzela zgodba o pismih, ki jih je pošiljal Mariji z odprav. Prav tako je bilo zanimivo poslušati zgodbe o nezgodah s srečnim koncem, npr, tista z izgubljeno derezo pod vrhom Eigerja.

Andrejeva jasna, iskrena in hudomušna pripoved je bila za dijake nadvse zanimiva, hkrati pa poučna in navdihujoča s sporočilom, kaj vse lahko človek doseže, če ima pred samo jasen cilj, če pošteno dela in se trudi, če ima okrog sebe ljudi, ki ga imajo radi.

Ob zaključku pogovora so se dijaki Andreju zahvalili za vse ure poučevanja in mu zaželeli še obilo plezalnih in vodniških izzivov.

Tekst in fotografije: Ana Prevc Megušar, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...