Pojdi na glavno vsebino

Obisk pisarne poslanca Evropskega parlamenta in udeležba na podnebnem

V petek, 15.3.2019, smo se nekateri dijaki tretjih letnikov odpravili na obisk določenih institiucij v Ljubljani. Pred pisarno poslanca Evropskega parlamenta Lojzeta Peterleta nas je sprejel njegov asistent g. Andrej Černigoj. Obnovili smo naše znanje o začetkih Evropske unije, kdo so njeni praočetje, koliko je uradnih jezikov in katere so njene slabosti ter seveda prednosti. V svojo pisarno nas je kmalu za tem povabil g. Lojze Peterle, član poslanske skupine Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov). Povedal je nekaj zanimivosti o evru in njegovi pomembnosti danes. Opozoril je na to,  kako je bilo včasih, ko je bilo treba na vsaki meji menjati denar iz ene v drugo valuto. Zaključil je s sporočilom, da smo Evropska unija mi mladi in da na nas stoji njena prihodnost.

Kmalu za tem smo se odpravili v Državni zbor RS, kjer smo si ogledali dvorano Državnega sveta, glavno dvorano Državnega zbora RS in zbirko uradnih daril, ki jih je Slovenija dobila od glavnih predstavnikov ostalih držav sveta. Nekaj besed nam je namenil tudi g. Blaž Pavlin, poslanec v državnem zboru.

Vrnili smo se nazaj v pisarno g. Peterleta, kjer nas je že čakal drugi človek Ameriške ambasade v Sloveniji, g. Gautam Rana. Predstavil nam je zgodovino ZDA, njene največje zvezne države in kako deluje država. Predstavil nam je tudi delo na veleposlaništvu, kako nekdo postane diplomat, izdajanje viz in možnosti šolanja v ZDA.

Za zaključek obiska Ljubljane se je večina dijakov udeležila Podnebnega štrajka, kjer smo med 9000-imi dijaki in učenci predstavljali našo gimnazijo.

Čez cel dan nas je spremljalo sončno spomladansko vreme in zelo dobra energija, naučili smo se veliko novega, za večino pa je bila to tudi dobra priprava na strokovno ekskurzijo v Bruselj, ki nas čaka na začetku aprila.

 

Manja Platovšek, 3.d

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...