Pojdi na glavno vsebino

Obisk EU institucij v Bruslju in Strasbourgu

V začetki oktobra je v okviru programa Aktivno državljanstvo potekala strokovna ekskurzija v Bruselj in Strasbourg. Obiskali smo evropske institucije in se seznanili z njihovim delovanjem. Ekskurzijo je vodil g. Andrej Černigoj, nekdanji poslanec državnega zbora RS in nekdanji asistent g. Lojzeta Peterleta, ki je kar nekaj let preživel v Bruslju.

V soboto smo se dijaki in dijakinje 3. e razreda in nekaj dijakov iz ostalih razredov, odpravili izpred šole in se odpeljali proti Bruslju. Po dolgi in večinoma prespani vožnji smo v nedeljo ob petih zjutraj le prispeli v Bruselj in si šli takoj ogledat še ponoči osvetljeni Atomium. Tekom dneva smo si ogledali znamenitosti mesta Bruselj. Obiskali smo tudi mestno četrt, kjer delujejo institucije EU. Obiskali smo tudi  Muzej evropske zgodovine. Popoldne pa smo se odpravili še v prelepo mesto Brugge, ki leži severno od Bruslja in blizu obale Severnega morja. Na poti proti nazaj, smo se ustavili tudi na obali Severnega morja, kjer so najpogumnejši skočili tudi v morje in se malo ohladili.

V ponedeljek smo začeli z ogledom evropskih institucij. Začeli smo z obiskom stavbe Barleymont, kjer ima sedež Evropska komisija. Tu nas je sprejela ga. Petra Petan, ki dela v  kabinetu EU komisarja za gospodarstvo. Potem smo se odpravili do Evropskega parlamenta, kjer nas je sprejela g. Ljudmila Novak, evropska poslanka. Povedala je nekaj o svojem delu, potem pa je odgovarjala na naša vprašanja. Pogovor z evropsko poslanko je bil  res  zanimiva izkušnja. Po tem obisku smo se odpeljali proti Luksemburgu. Tam smo si najprej ogledali center mesta, nato pa smo se odpeljali do prevajalskega centra za organe EU. Tam so nas sprejeli zaposleni za oddelku, nam predstavili delo prevajalcev. Potem pa smo se razdelili v skupine in se pogovarjali v različnih jezikih s prevajalci.

Zadnji dan naše ekskurzije smo v  Strasbourgu videli stavbo Sveta Evrope, sprehodili smo se tudi mimo Sodišča za človekove pravice.  Sledil je še vodeni ogled Evropskega parlamenta

Polni novih izkušenj in lepih spominov smo se odpravili nazaj proti domu.

Tine Gabrijel, 3. b

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...