Pojdi na glavno vsebino

Obeležitev mednarodnega dneva boja proti AIDSu

V petek, 30. 11. 2018 je DŠS s pomočjo dijakov Jaše Potočnika, Vite Orel, Tanje Zupanc, Ajde Emme Ovsenek, Eleonore Spasovska, Mance Jerala na Gimnaziji Škofja Loka obeležila Svetovni dan aidsa (sicer je to 1. decembra vsako leto). Dijaki so na stojnici lahko pridobili informacije o aids-u.  Razdelili smo tudi nekaj kondomov. Na stojnici so bili dostopni tudi rdeči trakci, ki simbolizira boj proti tej bolezni in solidarnost z okuženimi z virusom HIV. Dijak Rok Šarić je sestavil kratko anketo, ki naj bi pokazala, koliko so dijaki seznanjeni s to boleznijo. Anketo so reševali dijaki vseh letnikov. Rezultate ankete vam bodo posredovali vaši razredniki.

Pa še to:

NIJZ je 30. 11. 2018 izdal naslednje sporočilo 1. december: Svetovni dan aidsa 2018 - Povečati moramo dostopnost in dosegljivost do testiranja

Zgodnje testiranje in zdravljenje zmanjšuje vpliv okužbe individualno in družbeno. Okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids je še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kvalitetno življenje. Tudi večina okužb se prenese v prvih mesecih po okužbi, ko je oseba najbolj kužna. Ocenjujemo, da je v Sloveniji približno 1.000 oseb s HIV. Med njimi jih približno tretjina ne ve za svojo okužbo. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v letih 2017 in 2018 v Sloveniji beležili nižje število novih diagnoz HIV kot leta 2016, ko smo zabeležili kar 56 novih diagnoz, več kot kadarkoli prej. S skupnim ciljem, da bi s pomočjo preventivnih sporočil dosegli boljše ozaveščanje o načinu preprečevanja okužb z virusom HIV, poudarjamo pomen odgovornega vedenja ter prednosti varne in odgovorne spolnosti, pomen testiranja ter strpnosti.

Predstavitev rezultatov ankete

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...