Pojdi na glavno vsebino

Ob smrti vojvode Edinburškega obujamo spomine

Mednarodno priznanje za mlade (MEPI), uradno poimenovano  (The Duke of Edinburgh's Award)  je med največjimi svetovno uveljavljenimi programi, ki spodbujajo osebni razvoj mladih. Z udejstvovanjem v uravnoteženem spletu prostovoljnih, izobraževalnih, športnih in pustolovskih dejavnosti mladi pridobijo pomembne življenjske veščine, postanejo samozavestnejši in se vključijo v lokalno skupnost.

Ustanovitelj programa, vojvoda Edinburški, je v letu 2008  skupaj z ženo kraljico Elizabeto II obiskal Slovenijo in v Slovenski Filharmoniji skupaj s častnim pokroviteljem programa,  predsednikom RS dr. Danilo Türkom slovesno podelil 26 zlatih priznanj MEPI. Med dobitniki priznanj je bilo največ dijakov Gimnazije Škofja Loka. Na slovesnosti je Gimnazija Škofja Loka oblikovala tudi kulturni program. Sodelovali so Mladinski mešani pevski zbor, tolkalna skupina pod vodstvom Jake Strajnarja in solistka na violini Ana Julija Mlejnik. Slovesnosti so se poleg dobitnikov priznanj in njihovi staršev udeležili tudi mentorice zlatih mepijevcev: Mateja Prevodnik Mayland, Nataša Veber in Nevenka Bertoncelj ter takratni koordinator programa MEPI Jože Bogataj.

Mlada prejemnica zlatega priznanja Irena Dokl iz Škofje Loke je ob podelitvi povedala: »MEPI mi je zelo zanimiv, ker ima toliko področij – to mu daje izredno dinamičnost, ki resnično navdušuje. Nocojšnja podelitev zlatega priznanja je bila enkratno in neponovljivo doživetje. Moj trud je poplačan.«

Tekst: Ana Prevc Megušar, fotografije: arhiv šole

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...