Pojdi na glavno vsebino

Narodna izmenjava z Gimnazijo Ptuj

14. in 15. aprila 2023 smo dijaki 1. e gostili dijake Gimnazije Ptuj na dvodnevni narodni izmenjavi. S tem so vrnili obisk iz jeseni.

Pred začetkom dejavnosti smo jih sprejeli na Gimnaziji Škofja Loka in izvedli kulturno prireditev, nato pa smo ptujske dijake odpeljali v Kapucinski samostan, kjer nas je sprejel pater Jožko Smukavec. Predstavil nam je Škofjeloški pasijon in življenje v samostanu, ogledali pa smo si tudi Kapucinsko knjižnico. Ko smo se vrnili v šolo, smo prisluhnili predstavitvi profesorice Andreje Kolar, ki je pripravila zgodovinski pregled Škofje Loke. Preko predstavitve smo spoznali tudi loške znamenitosti, ki smo jih kasneje predstavili Ptujčanom.

Peljali smo jih po mestu in jim pokazali Homanovo hišo, Marijino znamenje, Hudičevo brv, Nacetovo hišo, Puštalski grad, Kaščo in cerkev Sv. Jakoba. Vsaka skupina je sestavila kratko pesem, katere tema je bila povezana z izmenjavo.

Po poučnem sprehodu nas je čakala še delavnica, ki jo je vodila Breda Tolar. Izdelali in okrasili smo dražgoške kruhke, ki smo jih kasneje spečene dobili v spomin. Tako se je zaključil uradni del petkovega programa.

Naslednji dan smo se zjutraj zbrali v gimnaziji in se sprehodili do Loškega gradu. Tam je sledil zanimiv enourni ogled zbirk Loškega muzeja. Po ogledu smo se vrnili na gimnazijo in si med sprehodom po mestu ogledali stolpiče, saj smo jih risali na  naslednji likovni delavnici. Vodil jo je profesor Matej Plestenjak. Po delavnici smo imeli čas za malico in druženje po svoji režiji.

Kmalu je prišel čas za odhod ptujskih dijakov. Avtobus je že čakal na parkirišču, ko smo razdelili dražgoške kruhke in se okoli dveh popoldne poslovili med seboj. Hvala vsem za vsa nepozabna doživetja, ki bodo s časom obledeli spomini, a zato nič manj zanimivi.

 

Zala Benedičič in Tisa Mohorič Bonča, 1. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...