Pojdi na glavno vsebino

Narodna izmenjava z Gimnazijo Novo mesto

  1. in 28. marca 2015 je potekala narodna izmenjava dijakov Gimnazije Škofja Loka z dijaki iz Novega mesta. Okoli 8. ure  smo se dijaki Gimnazije Škofja Loka zbrali in pripravili učilnico za prihod novomeških dijakov in dveh profesoric. Po kratkem spoznavnem programu, smo šli na ogled Kapucinske knjižnice.  Ogledali smo si kratek film o Škofjeloškem pasijonu, poslušali razlago in si ogledali bogato zbirko knjig, ki jih hrani knjižnica.

Po koncu ogleda smo imeli vse do kosila prosti čas, zatem pa je sledila  športna sprostitev. Igrali smo odbojko, nogomet in kegljali. Nato so nas čakale delavnice. Razdelili smo se v 3 skupine in se udeležili zgodovinske, glasbene in likovne delavnice. Tema vseh delavnic je bil Škofjeloški pasijon. Po končanih delavnicah smo se okrepili s sendviči, nato pa smo se odpravili na prizorišče, kjer se je odvijal Škofjeloški pasijon, na Loškem odru.

Škofjeloški pasijon je uprizoritev, ki s svojo zgodbo po toliko letih še vedno prinaša aktualno sporočilo in odgovor na vprašanje o smislu človekovega bivanja. Škofjeloški pasijon zaseda častno mesto kot najstarejša v celoti ohranjena režijska knjiga v Evropi. Dragoceni rokopis hrani Kapucinska knjižnica, ki smo si jo ogledali dopoldne. Uprizoritev Škofjeloškega pasijona vsebuje zanimivo glasbo. Izvirnih virov za glasbo ni, vokalna in instrumentalna glasba pa sta bili za pasijon napisani leta 1999. Najbolj so nas navdušili kostumi in  maska, saj so bili izvirni in mojstrsko izdelani. Kljub mrazu smo ob uprizoritvi pasijona uživali in se zagotovo veliko novega naučili.

Po končani prireditvi smo se odpravili v šolo, kjer smo vzeli stvari, nato pa smo se poslovili in odpravili po domovih. Kmalu smo utrujeni, a polni lepih vtisov, popadali v postelje.

V soboto smo se ob 9. uri zbrali v šoli, kjer nas je čakala razstava Ane Frank. Po razstavi sta nas vodila dva dijaka naše šole. Razstava je bila zanimiva, saj je ta tema aktualna. Po končani razstavi smo imeli orientacijski pohod po Škofji Loki in njeni okolici. Videli smo glavne znamenitosti Škofje Loke, svojo pot pa smo zaključili na Mestnem trgu. Ko smo izpolnili učni list, smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo ocenili celotno izmenjavo. Potem smo se poslovili in odšli domov.

Izmenjava mi je bila zelo všeč, saj je bil urnik poln različnih aktivnosti, imeli pa smo tudi dovolj prostega časa. Izmenjava mi bo ostala v spominu, zagotovo pa si bomo vsi zapomnili Škofjeloški pasijon. Upam, da so bili z obiskom v Škofji Loki zadovoljni tudi naši gostje iz Novega mesta.

Meta Bajželj, 1. e
Foto: Žan Križnar, 1. e

 

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...