Pojdi na glavno vsebino

Narodna izmenjava dijakov 2. klasičnega oddelka s I. Gimnazijo v Celju

Omne initium difficile. Petek, 7. 10.  2022. Ura je 10:00. Dijaki 2.b v učilnici 338 sprejmejo posebne goste – skupino svojih vrstnikov,  ki prav tako kot oni obiskujejo program klasične gimnazije, so prav tako kot oni polni pričakovanj glede prihodnjih dveh dni in se prav tako kot oni sprašujejo, kako se bodo ujeli s svojimi hospites (ta zabavna latinska beseda lahko pomeni tako gostitelja kot gosta). Čas je za narodno izmenjavo z dijaki I. gimnazije Celje!

Historia magistra vitae. Potujemo zato, da vidimo nove kraje – Celjane smo tako pod vodstvom Loškega muzeja popeljali po centru Škofje Loke in po muzejski zbirki na gradu. Oglede smo izvajali v mešanih skupinah, ki so se med seboj že začenjale dobro razumeti in povezovati. Pa šele začeli smo!

Si sapis, sis apis. Popoldne so goste in naše dijake pričakale lesene deščice, kovanci, igralna polja, skriti ključki, škarje, flomastri, čopiči in kodirana sporočila. V štirih skupinah so dijaki preizkusili sobo pobega, mini zbirko antičnih družabnih iger, mitološko sestavljanko ter enourno delavnico slikanja na panjske končnice. Za vsak okus in interes se je našlo nekaj.

Finis coronat opus. A časa je bilo skoraj premalo ... ob 17:15 so Celjani odšli po domovih gostiteljev. Druženja pa ni bilo konec, nikakor ne - škofjeloški dijaki so svojim gostom pripravili palačinkov večer, obisk kina in še marsikaj, česar ni bilo v programu!

Ave, Emona. Po prijetni noči smo Celjane ponovno pozdravili pred Mestnim muzejem v Ljubljani. Čakala nas je še zadnja točka – ogled muzejske zbirke ter drugih in situ ostankov antične Emone po Ljubljani. Ekskurziji so se pridružili tudi dijaki iz 3.bc. Druženje ob starodavnih eksponatih in novih prijateljih je kar prehitro minilo ... še dobro, da smo že določili datum, ko nam Celjani vrnejo uslugo!

Gašper Kvartič, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...