Pojdi na glavno vsebino

Nagradni izlet v Bruselj

Dijaki Gimnazije Škofja Loka pri pouka sociologije poslušajo vsebine, ki so povezane z Evropsko unijo (zgodovina nastanka EU, delovanje institucij EU,…). Sledi obisk institucij Evrospke unije v Bruslju, Strasbourgu in Luksemburgu.  Obisk poteka v sodelovanju s pisarno  evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Vsako leto poslanec izžreba skupino dijakov, ki je upravičena do določene finančne pomoči. Finančna sredstva dijaki porabijo za ogled institucij EU. Letošnje šolsko leto je imela srečo pri žrebu Gimnazija Škofja Loka. Na nagradni izlet so se na koncu šolskega leta tako odpravili tisti loški gimnazijci, ki so zaključili šolsko leto z odličnim uspehom ali pa so bili dobitniki zlatih in srebrnih priznanj na različnih tekmovanjih.

V Bruslju smo obiskali sedež Evropske komisije. V  stavbi Evropskega sveta smo  celo preizkusili, kako je sedeti za okroglo mizo (kjer sicer sedijo najpomembnejši politiki držav članic EU) in razpravljati o raznovrstnih tematikah povezanih z delovanjem Evropske unije. Ob obisku Evropskega parlamenta so nam predstavili delovanje EU. Tu smo se srečali tudi z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom in mu zastavili par zanimivih vprašanj o Brexitu, o skupni evropski vojski, o aktualni spremembi pravil roaminga. V zahvalo za lep sprejem in nagrado smo mu izročili knjigo s fotografijami  Škofjeloškega pasijona. Sledil je še kratek obisk slovenske ambasade v Bruslju. Ogledali smo si tudi znamenitosti centra mesta, kjer smo se posladkali z znamenitimi belgijskimi vaflji. Slavni bruseljski Atomium smo si v čudoviti razsvetljavi ogledali že v večernih urah.  Naslednji dan nas je pot vodila v mesto Brugge imenovan tudi severne Benetke in naprej, v mesto Luksemburg, kjer je tudi evropska četrt s številnimi evropskimi ustanovami in telesi. Obe mesti sta nas očarali, prvo z znamenitim in očarljivim srednjeveškim mestnim jedrom, drugo s svojo strogo ureditvijo in čistočo.

Ker je bil to nagradni izlet smo zadnji dan obiskali Europa-Parku, kjer smo se  predajali različnim adrenalinskim avanturam. V večernih urah smo se na poti  proti domov  ustavili še v Strasbourgu, zgodovinsko središče Grande Île (Veliki otok) je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, in prav tu smo  uživali v  raznovrstnih uličnih glasbenih izvedbah v okviru praznika  Fête de la Musique.

Za loške gimnazijce in za njihove spremljevalce je bila to res poučna, zabavna in seveda zaslužena ekskurzija.

Tekst: Tanja Gartner, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...